Dødshard moro

Dødshard moro
Dødshard moro

Gamlefar Willis sørger for to timer halsbrekkende og actionpakket moro i «Die Hard 4.0».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto/Copyright: 20th Century Fox

Die Hard 4.0 har premiere den 27.06.07.

Karakter: 7 av 10

Bruce Willis er tilbake som John McClane, og gamlefar klarer framdeles helt fint å overbevise oss om at én mann egenhendig kan redde verden (i alle fall USA). Som et vandrende fallos-symbol vandrer McClane rundt i flammehav og ruiner mens blodet spruter fra det hardbarkede og skitne ansiktet. Herlig. Her er mannen som liker å gjøre det på gamlemåten. Mann mot mann. Og også denne gangen er det personlig. For selvsagt har fienden fått tak på datteren hans. God damn it!, som det heter.

Nerd møter purk

At arbeiderklasse-purken McClane tilhører gamleskolen blir særlig tydelig i «Die Hard 4.0» ettersom makkeren hans denne gangen er en fislete datanerd som aldri før har fått skitt på puselankene sine. Kontrasten mellom den tøffe politimannen og den bleike emo-nerden Matt kunne ikke vært større. John har fått i oppgave å bringe Matt inn for avhør hos FBI når helvetet bryter løs. For på selveste 4. juli begynner datasystemene over hele Amerika å bryte sammen. Først går trafikklysene. Så overtar noen onde hackerne TV-stasjonene og siden går det slag i slag. «Virtuell terrorisme» er et ord som kjapt blir slengt rundt. «Fire Sale» er et annet. Kan noen være så snill å ringe Jack Bauer? Ja, for det er tydelig at folka bak «Die Hard 4.0» har sett noen episoder av «24». Terminologien er velkjent for de av oss som har slitt oss gjennom sesong på sesong med Bauer & Co. «Patch me through to Bowman!!!» skriker John og vi nikker gjenkjennende. «Patching» vet vi alt om.

Action så setet rister

Men naturlig nok har «Die Hard» et litt høyere nivå på actionsekvensene enn det vi er vant til fra gjengen på CTU. Her er det noen scener som garantert vil ta pusten fra deg i sommervarmen. Biler krasjer i helikoptre, fly krasjer i trailere og vi blir vitne til noen eksplosjoner som nærmest får kinosetet til å riste. Regissør Len Wiseman har benyttet seg av datanimasjon for å få det til å svinge. Og det gjør det virkelig. Man blir sittende å vekselvis måpe og fnise av de halsbrekkende stuntsene som selvsagt ikke har noen som helst rot i virkeligheten. Men så er det vel ikke akkurat realisme man er ute etter når man kjøper billett til «Die Hard».

Noen freske damer er også slengt inn for å krydre historien. Den fantastiske onde (og selvsagt kjempesexy) kjerringen Maggie Q drar på med noen karatespark som får selv tøffingen McClane til å dåne. Datteren hans Lucy (spilt av Mary Elizabeth Winstead sist sett som babe i Deathproof) kan også slå fra seg.

Småvittig

Men som fans allerede vet, er det selvsagt den tørrvittige humoren som gjør «Die Hard» til alle actionfilmers mor. Og McClaren er for så vidt vittig fremdeles han. Alltid en god kommentar på lager selv når nøden er størst. At Kevin Smith, kjent fra klassikeren «Clerks» plutselig dukker opp som datanerd, er også en morsom detalj.

Filmen har et slags budskap og det refereres stadig til virkelige hendelser som 9/11. Dette gjør på et vis kaoset de onde hackerne klarer å skape ved et enkelt tastetrykk litt skremmende. Men stort sett er er «Die Hard 4.0» ren moro for unga.

Da gjenstår det vel egentlig bare å si: Yippie-kai-yay, motherfucker! Og ønske de av dere som er ute etter to timer med hardbarka, meningsløs action god tur på kino.

Personvernpolicy