- Vær klar for geriljakrig

- Vær klar for geriljakrig
- Vær klar for geriljakrig

Venezuela frykter invasjon fra USA, og hamstrer våpen for fulle mugger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalashnikov
Venezuelas president Hugo Chavez poserer med riflen AK-103, som landet har kjøpt 100.000 eksemplarer av. Foto: Reuters/Handout/Miraflores Palace.

Fallskjermjegere deltar i parade i Caracas. Nå har presidenten bedt alle soldater være klare for krig. Foto: Reuters/Jorge Silva.Fallskjermjegere deltar i parade i Caracas. Nå har presidenten bedt alle soldater være klare for krig. Foto: Reuters/Jorge Silva.

Søndag talte Venezuelas president Hugo Chavez for troppene sine.

Blant annet gjorde han det klart at man må være forberedt på å utkjempe en geriljakrig mot amerikanske styrker på hjemmebane.

Han ba også om at strategien for en slik krig må utarbeides nå.

Reiser til Russland

Talen kommer kvelden før han reiste til Russland, Hviterussland og Iran for å hamstre våpensystemer. Allerede har Chavez kjøpt våpen fra Russland til en verdi av 1,5 milliarder dollar. Deriblant finner man 53 militære helikoptre, 24 SU-30 Sukhoi jagerfly og 100.000 Kalashnikov-rifler.

Venezuela har kjøpt 54 helikoptre av typen MI-24 som dette som tilhører Macedonia. Foto: Reuters/Radu Sigheti.Venezuela har kjøpt 54 helikoptre av typen MI-24 som dette som tilhører Macedonia. Foto: Reuters/Radu Sigheti.

På turen han nå er på håper Chavez å signere en avtale for kjøp av et avansert luftvernssystem, med radarer som rekker opp til 2-300 kilometer i Minsk. I Moskva håper han å forhandle ferdig kjøpet av opptil ni avanserte ubåter.

- Krigen er i gang

Ifølge Chavez ligger allerede USA og Venezuela i krig. Han mener landene er involvert i det man kaller asymmetrisk krigføring, der USA har brukt maktmidler uten militær karakter over lengre tid mot ham og Venezuela. Han mener Washington bruker psykologiske, økonomiske og politiske midler for å kaste hans regjering og ta kontroll over landets betydelige oljeressurser.

En skarpskytter fra hæren deltar i en øvelse på utsiden av Caracas i 2004. Foto: Reuters/Jorge SilvaEn skarpskytter fra hæren deltar i en øvelse på utsiden av Caracas i 2004. Foto: Reuters/Jorge Silva

- Vi må fortsette å utvikle vår motstandskamp, det er det som er vårt anti-imperalistiske våpen. Vi må tenke og forberede oss på denne motstandskampen hver eneste dag, sa presidenten til hundrevis av soldater ved Tiuana-fortet, en militærbase i hovedstaden Caracas.

Iført en olivengrønn uniform og rødt beret fortalte Chavez at krigen allerede er i gang, og at soldatene må være klare til å gi sine liv i kampen.

En torn i Washingtons øye

Venezuela har også kjøpt en rekke jagerfly av typen Sukhoi SU-30. Her deltar et slikt fly på en oppvisning i Russland i 2005. Foto: Reuters/Viktor Korotayev.Venezuela har også kjøpt en rekke jagerfly av typen Sukhoi SU-30. Her deltar et slikt fly på en oppvisning i Russland i 2005. Foto: Reuters/Viktor Korotayev.

Washington har ikke gitt noe umiddelbart tilsvar på utspillene fra Chavez, men det har lenge vært kjent at Chavez er en torn i øyet på president Bush og hans administrasjon. De har tidligere tilbakevist at de planlegger noe angrep på den svært vokale Chavez og Venezuela.

Chavez fortsatte sin tale til soldatene med å si at våpenhamstringen og opprustingen bare er ment til å avskrekke.

- Vi styrker Venezuelas militære styrke for å unngå imperialistisk aggresjon, og sikre freden. Ikke for å angripe noen. Men skulle noen komme, vel da: Sssssshhh, sa han mens han imiterte lyden av en rakett, ifølge AFP.

Sterke anklager mot USA

Den tidligere fallskjermjegeren Chavez sa også at USAs skitne triks ble bevist under de student-ledede demonstrasjonene i Caracas da presidenten ikke fornyet kringkastingslisensen til tv-stasjonen RCTV, som lenge har vært kritisk mot Chavez.

Chavez sa også at Washington prøvde å sabotere Copa America som går av stabelen i Venezuela i disse dager.

USA kommer neppe til å se med blide øyne på besøkene Chavez skal gjøre til Hviterussland, Iran og Russland. Forholdene til alle landene er for tiden særs dårlig, og spesielt det faktum at Russland selger store kvanta våpen til Chavez irriterer amerikanerne.

Personvernpolicy