Arctic Monkeys - Sentrum Scene - Mandag 25.juni 2007

Fulladet Arctic Monkeys

<pDet var høye forventninger og stadionsteming på Sentrum Scene da Arctic Monkeys entret podiet mandag kveld. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Trygve Mathiesen

Etter at The Coral hadde varmet opp publikum til uvanlig bra respons for supportband å være, nærmest eksploderte det i den gamle kinosalen da Sheffield-kvartetten materialiserte seg på scenen. Alex Turner & Co svarte umiddelbart med å legge inn fjerdegiret fra første akkord i «The View From The Afternoon».

Man begynte å spørre seg hvor dette skulle ende, samtidig som det sto klart at bandet, som har turnert mer eller mindre konstant de siste to årene, nå er så samkjørt kompakte og hardtslående - at de fremsto som om de var smidd ut av hjembyens eget stål - det bare var å gi seg over, og la drivet ta tak i kroppsdelene og la seg forføres.

Da Arctic Monkeys gjestet Garage før jul i 2005, låt de som et gjennomsnittlig småskranglete britisk garasjerockband med over snittet gode låter, men døgnville etter et kjapt løp tur/retur Japan. Denne gangen låt de «pakke» hele veien. De pøste på med den nye singelen «Brainstorm», fra ferske «Favourite Worst Nightmare», og den stakkato mitraljøsetakten skapte en utrolig følelse av at det tok ytterligere av i bygningen.

Årets Europa-turné har så vidt begynt, batteriene er ennå nærmest fulladet, og superlativene har haglet etter bandet i hele juni. I helgen spilte de på Glastonbury, og aldri har blodfansen vært mer henrykt, skal vi tro rapporter og meldinger på nettet.

På Sentrum virket Alex Turner like befriende og britisk popstjerne-arrogant som forrige gang han var her. Skjønt det nok ikke bare er arroganse, men like mye en sjarmerende form for sjenanse. Turner sier ikke mye mellom låtene, men suksessen bandet har opplevd siden de slapp «Whatever People Say I Am, That's What I'm Not» i januar i fjor, hadde gitt frontfiguren nok selvtillit til å våge å spørre publikum om de hadde det bra der ute. Og det hadde de virkelig.

Den stappfulle salen var ikke vanskelige å be. Under suverene versjoner av «Still Take You Home», den twang-gitarhypnotiske «Teddy Picker» eller «Fake Tales Of San Francisco», spredde den akkompagnerende trampeklappingen seg langt opp på galleriet. Da «I Bet You Look Good On The Dancefloor» rullet gjennom lokalet, formet horden foran scenen seg til en dunkende masse, og det oppsto en erstatningsbevegelse for pogo-dans som ga en ny type utløsning. En følelsen av uhemmet svettekast og fysisk trengsel i en klump med fremmede, smilende individer som oppløste seg i en kollektiv kropp som hoppet opp og ned.

Nye høydepunkter kom i «Mardy Bum» og «When The Sun Goes Down», og det var låtene fra debutalbumet som holdt trykket oppe i salen. Mot slutten av settet klarte ikke Monkeys å holde det unge rockepublikummet like mye på tå hev, ettersom ikke alle de nye låtene i like stor grad var fullstendig innforlivet og organisk fortært. Av og til falt pulsen i små-fremmedgjorte «nye» mellomspill, men skapte ny dynamikk og ny frelse da låta vrengte tilbake i kjente refrenger.

Etter en suveren versjon av «A Certain Romance» takket Alex for seg, og henstilte publikum til å «take care», før han gikk av sammen med bandet. Vi tolket det som en liten pause før bandet skulle komme ut igjen og avslutte med ekstranummer i form av «Cigarette Smoke» - det mange mener er deres aller beste låt. Imidlertid ble lyset slått på og ut av høytalerne strømmet muzakk for gaffa-teip-arbeidende roadies. I seg selv en liten nedtur på slutten av den energisk og i flere etapper, forløsende kvelden. Men ikke nok til verken å drepe røyksuget, suset i ørene eller bankingen i blodet fra Arctic Monkeys pågående låter.

Karakter: 8 av 10

Låtliste:

The View From The Afternoon
Brainstorm
Still Take You Home
Dancing Shoes
From The Ritz To The Rubble
Teddy Picker
D is for Dangerous
This House is a Circus
Fake Tales Of San Francisco
Balaclava
Old Yellow Bricks
You Probably Couldn't See For The Lights But You Were Looking Straight At Me
I Bet You Look Good On The Dancefloor
If You Were There, Beware
Mardy Bum
Flourescent Adolescent
Do Me a Favour
When The Sun Goes Down
Leave Before The Lights Come On
A Certain Romance

Personvernpolicy