- Iranerne lovet å stanse steining

Henrettelser av mindreårige og steininger vil bli stanset, lovet iranske parlamentarikere da de mandag møtte norske stortingspolitikere i Teheran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teheran/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Ifølge utenrikskomiteenes leder Olav Akselsen (Ap) har iranske politikere aldri tidligere gitt et så klart signal om at slike henrettelser ikke lenger vil bli utført.

- De påsto at det tilhørte fortiden, at det pågikk et arbeid for å endre loven og at dommene ville bli omgjort til fengselsstraff, sier Akselsen til NTB på telefon fra Teheran. Akselsen er denne uken på besøk i Iran sammen med fire andre medlemmer av utenrikskomiteen, fra henholdsvis Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre.

- Nå kan vi minne dem på hva de har sagt, fremholder Akselsen.

Turen var nær ved å bli avlyst etter at det i forrige uke ble kjent at et par som hadde fått barn utenom ekteskap, skulle steines til døde. Norske myndigheter protesterte kraftig, og henrettelsene ble stanset.

De norske politikerne tok opp både Irans omstridte atomprogram og menneskerettighetssituasjonen i landet da de møtte sine iranske kolleger. Akselsen sier at han er overrasket over at iranerne ikke reagerte kraftigere på den norske kritikken. (©NTB)

Forsidefoto: Scanpix

Personvernpolicy