Olmert frigir fanger – Abbas vil forhandle

Olmert frigir fanger – Abbas vil forhandle
Olmert frigir fanger – Abbas vil forhandle
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en gest til palestinerne lover Israels statsminister Ehud Olmert å frigi 250 palestinske fanger. Palestinernes president Mahmoud Abbas ber på sin side om «seriøse» fredsforhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Israels statsminister Ehud Olmert (t.v.) og palestinernes president Mahmoud Abbas (t.h.) møttes mandag til samtaler i Egypt for første gang siden Hamas overtok kontrollen over Gazastripen. Møtet er et forsøk på å styrke stillingen til Abbas, men det er usikkert hva Israel vil gjøre for å gi Abbas større legitimitet blant palestinerne. (Foto: Reuters / Moshe Milner / SCANPIX)

Mens Abbas vil gjenopplive fredsprosessen så fort som mulig, vil Israels statsminister Olmert vente og se. Etter toppmøtet i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh mandag ba Abbas innstendig Israel om å starte reelle forhandlinger som vil føre fram til en palestinsk stat.

- Jeg inviterer deg til å starte politiske forhandlinger ut fra et felles tidsskjema, hvor målet er å etablere en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, og som eksisterer side om side med Israel, sa Abbas, og oppfordret Olmert til ikke å gå glipp av det han mener er en historisk mulighet til å skape fred.

- Tiden ikke moden

Olmert hadde på forhånd forsøkt å dempe forventningene til møtet, og flere av hans medarbeidere har understreket at tiden ennå ikke er moden for fredsforhandlinger.

Etter møtet, hvor også Egypts president Hosni Mubarak og Jordans kong Abdullah deltok, kunngjorde Olmert imidlertid at han ville sette fri 250 palestinere som sitter i israelsk fangenskap.

- Som et tegn på god vilje mot palestinerne, kunngjorde jeg i dag at jeg vil løslate om lag 250 fanger som er medlemmer av Fatah, og som ikke har blod på hendene, sa Olmert, og føyde til at alle som blir satt fri, må ta avstand fra terror.

- Det er viktig for enhver palestiner å forstå at vi strekker ut en hånd til dem som er villig til å arbeide for fred og forsoning med oss, fortsatte Olmert.

Statsministeren sa også at han tror det nå finnes en seriøs mulighet til å gå videre med fredsprosessen og lovet å ikke la muligheten gå fra seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtte til Abbas

Møtet hadde som mål å styrke stillingen til Abbas, som har opprettet en kriseregjering på Vestbredden etter at Hamas nylig tok kontroll over Gazastripen og jaget vekk sikkerhetsstyrkene til Fatah, som er lojale mot Abbas.

Israel nekter å ha noe å gjøre med Hamas, og nå er den islamistiske gruppen også frosset ut av Abbas.

Hamas-leder og tidligere statsminister Ismail Haniyeh har fordømt toppmøtet i Egypt og erklært at det kun er motstandens vei som vil gi resultater.

Mandag sa en annen Hamas-politiker at toppmøtet kun tjener interessene til den «sionistiske fienden».

- Det er overraskende at Abbas samtidig som han stenger døren for samtaler med Hamas, løper og tigger om et møte med Olmert, sa Mushir al-Masri. (©NTB)