Høyt nivå av kreftfremkallende stoff i matvarer

Høyt nivå av kreftfremkallende stoff i matvarer
Høyt nivå av kreftfremkallende stoff i matvarer

Det er fremdeles høye nivåer av kreftfremkallende stoff i matvarer som pommes frites, kjeks og potetgull, advarer Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:

Matvarer som potetgull og kjeks inneholder fremdeles høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

(Foto: Flickr.com)

Nivåene av det kreftfremkallende stoffet akrylamid er fremdeles høyt på tross av omfattende forskning og innsats fra industrien for å finne metoder som kan redusere dannelsen av stoffet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Tilsynet har analysert utvalgte matvarer på det norske markedet for akrylamid. Sist gang det ble gjort tilsvarende analyser var for fire år siden.

Mattilsynets nye undersøkelse viser at nivåene har gått ned for noen produktgrupper og enkeltprodukter, men hovedkonklusjonen er at akrylamidinnholdet i mat fortsatt er høyt og bør reduseres ytterligere.

Kan være helsefarlig

Akrylamid er et kjemisk stoff som dannes i mange stivelsesholdige matvarer under steking og annen produksjon og tilbereding ved høy temperatur.

Cirka 40 krefttilfeller årlig kan skyldes akrylamid, viser en risikovurdering gjennomført av norske eksperter.

Myndighetenes mål er å redusere nivået av akrylamid i mat så mye som det er praktisk mulig.

Mest i potetgull, pommes frites og kjeks

Potetgull, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid. Også de andre undersøkte matvarene inneholder akrylamid, men i mindre mengde.

Kaffe inneholder forholdsvis små mengder, men bidrar betydelig til det gjennomsnittelige inntak av akrylamid siden dette er en matvare det brukes mye av i Norge.

- I og med at akrylamid finnes i en rekke vanlige og viktige matvarer, ønsker Mattilsynet i samarbeid med andre nordiske land å gjennomføre en vurdering av helsemessig nytte og ulemper knyttet til inntak av disse matvarene, sier Anders Tharaldsen ved Mattilsynet i pressemeldingen.

Kostholdsråd

Mattilsynet råder folk til å spise variert og balansert, samt å redusere inntak av stekt og fritert mat. Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket.

Ved tilberedning av mat hjemme bør man unngå hardsteking av maten og for øvrig følge stekeanvisningen på emballasjen nøye.

Personvernpolicy