Sarkozy på offensiven om Darfur

Sarkozy på offensiven om Darfur
Sarkozy på offensiven om Darfur
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tausheten dreper, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy da han åpnet en internasjonal konferanse om konflikten i Darfur i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Frankrikes president Nicolas Sarkozy sammen med Condoleezza Rice, den franske utenriksministeren Bernard Kouchner (t.v.) og FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.h.).

Sarkozy oppfordret verdenssamfunnet til å handle raskt for å få på plass en fredsbevarende styrke i Sudans konfliktfylte Darfur-region.

- Mangel på besluttsomhet og mangel på handling er uakseptabelt, sa han da han åpnet konferansen mandag.

Målet med fredsstyrken er å sette en stopper for volden i Darfur, som ifølge FN har kostet minst 200.000 mennesker livet og drevet to millioner på flukt de siste fire årene.

Les også: Norske Sudan-soldater må vente


USAs utenriksminister Condoleezza Rice og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var til stede på konferansen i Paris. Også Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utviklingsminister Erik Solheim (SV) deltok.

Ny styrke

Målet med konferansen er blant annet å legge forholdene til rette for at en ny internasjonal styrke på rundt 20.000 soldater skal kunne settes inn i Darfur. Styrken er en fellesstyrke mellom FN og Den afrikanske union (AU) og omtales som en hybridstyrke.

Sarkozy understreket at også den eksisterende styrken på 7.000 AU-soldater må få mer penger, og sa at Frankrike vil støtte den med ca. 80 millioner kroner.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sa søndag at AU-styrken ikke har fått utbetalt lønn siden januar. Frankrike har tidligere gitt langt mindre penger til Darfur-innsats enn flere andre europeiske land.

Frankrikes forsvarsminister Herve Morin sier at franske styrker «trolig» vil utgjøre den største gruppen i den nye FN-AU-styrken som det er enighet om, men som det ifølge vestlige diplomater fortsatt er uklart om Sudans regjering vil støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken Sudan eller AU

Verken Sudan eller Den afrikanske union (AU) deltok på møtet i Paris. Det gjorde heller ikke Tsjad, Sudans naboland som de siste månedene har mottatt en strøm på titusener av flyktninger fra Darfur.

Flyktninger i Tsjad har også blitt angrepet av Janjaweed-militsen.Sudan boikotter møtet fordi landet er blitt holdt utenfor forberedelsesarbeidet. Ifølge Sudan er møtet bare en overlapping av andre initiativer og unødvendig. AU holder seg borte fordi organisasjonen er skeptisk til møtets formål og misfornøyd med at gruppen ikke var med i planleggingen.

Frankrike har derfor foreslått at det også skal opprettes en fredsstyrke i Tsjad, og USA sa før møtet at dette var en interessant tanke.

Kinesisk rolle

Kinas Darfur-utsending Liu Guijin møtte Sudans president Omar al-Bashir søndag. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua sa president Bashir at avtalen mellom AU, FN og Sudans regjering viser «regjeringens sanne hensikter».

Kina er en Sudans største oljekunde og en viktig støttespiller for det afrikanske landet. Kina skal ha gitt signaler om at landet kan delta med soldater i Darfur. Men den asiatiske stormakten har sterkt motsatt seg at USA innfører flere sanksjoner mot regjeringen i Sudan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sarkozy og Rice

Før konferansen møttes Sarkozy og USAs utenriksminister Condoleezza Rice på Elyséepalasset mandag. Det var første gang de to møttes siden Sarkozy tok over som Frankrikes president i mai.

Samtalen mellom Rice og Sarkozy dreide seg om Darfur, Libanon, Afghanistan, Kosovo og Iran, ifølge en talsmann for den franske presidenten.

Den amerikanske utenriksministeren sa søndag at verden har sviktet Darfur.

- Jeg synes ikke verdenssamfunnet har oppfylt sitt ansvar her, sa Rice. (©NTB)