Norske Sudan-soldater må vente

Norske Sudan-soldater må vente
Norske Sudan-soldater må vente
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligst 3. juli blir det klart hvor mange norske soldater som trengs i Sudan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ofrene

Disse barna ble gjort foreldreløse etter angrep fra sudanske regjeringsstyrker og Janjaweed-militsen i nærheten av Darfur i juni for tre år siden. Foto: Reuters/Scanpix.

Fredag var det meningen at FN skulle gjennomføre en styrkegenereringskonferanse for Sudan og Darfur i New York. Men dårlig planlegging har ført til at møtet er utsatt på ubestemt tid.

Norge og Sverige skulle etter planen melde inn sitt styrkebidrag til FN fredag, men det ble det altså ikke noe av.

Dermed må de norske soldatene som har sagt seg villig til å delta i en slik styrke vente på om det er behov for dem eller ikke.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Sunniva Tofte i Forsvarsdepartementet ligger det ikke noe mer dramatisk en tidsmangel for mange av de involverte bak avgjørelsen om å utsette styrkegenereringskonferansen.

Etter planen skal Norge og Sverige sammen delta med 500 soldater til en stor FN-styrke som skal settes inn i Darfur. Totalt skal styrken etter planen bestå av nærmere 20.000 soldater. Sudan har satt som krav at størsteparten av soldatene skal komme fra afrikanske land.

Før en slik styrkegenerering er gjennomført er det ikke sikkert hvor mange norske soldater som skal delta i FN-styrken.

Ifølge Forsvarsdepartementet er det ikke satt noen ny sikker dato for styrkegenerering, men 3. juli skal være ett av alternativene som vurderes.