Truer med å sprenge journalist

Truer med å sprenge journalist
Truer med å sprenge journalist

De militante palestinerne som har bortført BBC-reporteren Alan Johnston på Gazastripen truer med å sprenge ham i lufta dersom Hamas forsøker å frigjøre ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:
* 12. mars: BBCs Gaza-korrespondent Alan Johnstons bil blir funnet etterlatt i Gaza by.

* 9. mai: En lite kjent gruppe, Jaysh al-Islam, Islams hær, opplyser at de står bak bortføringen av Johnston. Som bevis fremlegger de et foto av hans pressekort.

* 1. juni: Johnstons kidnappere offentliggjør en video på internett hvor de krever at Storbritannia frigir muslimske fanger, deriblant islamisten Abu Qatada. Videoen inneholder de første bildene av Johnston som opplyser at han er frisk og blir godt behandlet.

* 15. juni: Den islamistiske gruppen Hamas tar kontroll over Gazastripen etter kamper den rivaliserende gruppen Fatah.

* 18. juni: Hamas krever at Islams Hær må frigi Johnston i løpet av dagen.

* 19. juni: Hamas sier de vil befri Johnston med makt om nødvendig.* 24. juni: Islams hær offentliggjør en ny video som viser Johnston utstyrt med bombebelte og advarer Hamas og britiske myndigheter mot å prøve å befri Johnston.

(Kilde: Reuters)

- Situasjonen er nå svært alvorlig. Som dere kan se har kidnapperne festet et sprengstoffbelte på meg som de sier vil bli detonert dersom noen forsøker å storme dette området, sier Johnston i en video som ble lagt ut på internett søndag.

Hamas har truet med å storme tilholdsstedet til den palestinske klanlederen Mumtaz Dughmush som har holdt Johnston fanget på Gazastripen siden 12. mars.

Noe av det første Hamas gjorde etter å ha jaget de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene ut av Gazastripen i midten av juni, var å varsle en snarlig aksjon for å frigjøre Johnston.

Palestinernes avsatte statsminister Ismail Haniya advarte Dughmush-klanen, som under navnet Islams hær har krevd løslatelse av flere muslimske fanger i Storbritannia før de vil gi slipp på BBC-reporteren.

- Det må bli slutt på dette, det kan ikke fortsette. Vi tillater ikke at dette fortsetter, sa Haniya da han fikk se den nye videoen med Johnston søndag. (©NTB)

Foto: Scanpix

Personvernpolicy