Lover reformer for fattige og syke

Lover reformer for fattige og syke
Lover reformer for fattige og syke

Storbritannias påtroppende statsminister Gordon Brown lovet omfattende reformer da han overtok som partileder i Labour etter Tony Blair søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Påtroppende statsminister Gordon Brown, tok søndag over som partileder i Labour. Her sammen med nestleder Harriet Harman. (Foto: Reuters / Scanpix)

Manchester (NTB-Reuters-TT): Brown sa han hadde lært en lekse av Irak-krigen.

– Det trengs mer enn militærmakt for å bekjempe terrorisme, sa Brown i sin første tale som leder i det britiske arbeiderpartiet søndag. Han lovet også omfattende reformer for å bekjempe fattigdom og bedre helsevesenet i Storbritannia.

– Hvis folk tror vi vil nå våre fremtidige mål ved å ty til mislykkede tilnærminger fra fortiden, så har de ikke lært leksen som jeg har lært de siste ti årene, sa Brown, som nå er finansminister. Onsdag overtar han som statsminister, etter å ha vært utpekt som Blairs etterfølger i lang tid.

Mer ydmyk?

Det er ventet at Brown vil innta en mer ydmyk stil enn Blair har hatt i sine ti år som regjeringssjef. Søndag sa han at han både vil lytte og lære. Den harde kampen om nestlederjobben i Labour ble vunnet av justisminister Harriet Harman. Hun ventes å stå for folkeligheten i den nye partiledelsen.

Nye meningsmålinger viser at 56 år gamle Brown kommer til å starte sin periode som britisk statsminister i medvind. For første gang på åtte måneder får Labour større oppslutning enn de konservative. Målingen, som er gjort for The Observer, gir Labour en oppslutning på 39 prosent mot 36 prosent til de konservative.

40 prosent av de spurte mener Brown vil bli en dyktig statsminister, mens 22 prosent foretrekker hans unge rival i det konservative partiet, David Cameron.

Maktkamp

Ifølge britisk presse har stemningen mellom Blair og Brown blitt kjøligere år for år etter at Blair på 1990-tallet brøt et løfte om bare å sitte i en mandatperiode. Ifølge avisa The Independent on Sunday planla til og med Blair å avsette Brown som finansminister etter valget i 2005.

Utad har imidlertid de to rivalene kun godt å si om hverandre. I seierstalen i Bridgewater Hall i Manchester takket Brown for Blairs innsats for klimaet og for å ha gjenopprettet selvstyret Nord-Irland. Blair har på sin side uttalt at han er fullt og helt lojal mot Brown. (©NTB)

Personvernpolicy