Krimbøker fenger fanger i Norge

Innsatte i norske fengsler bruker tiden til å lese krimbøker, viser statistikk fra landets fengselsbibliotek.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fanger i norske fengsler leser i gjennomsnitt 90 bøker i året. Gjennomsnittsnordmannen nøyer seg med 5,4 bøker.

Krimforfatter Jo Nesbø er favoritt blant innsatte i norske fengsler. (Foto: Aschehoug / Cato Lein)Krimforfatter Jo Nesbø er favoritt blant innsatte i norske fengsler. (Foto: Aschehoug / Cato Lein)

De mest populære bøkene i fengslene handler om krim. Men de kriminelle kaster seg også over bøker om ADHD, velvære og trening, viser statistikk som VG har innhentet.

- Hovedproblemet i fengsel er å få tiden til å gå. Følelsen av tunghet og meningsløshet er vanlig. Bøkenes verden er derimot fylt med mening og rikdom, sier professor i kriminologi og rettssosiologi, Cecilie Høigård.

Hun mener bibliotekene bidrar til å bøte på skadene som fengselsopphold kan gi.

Blant fangenes favorittforfattere finner vi Jo Nesbø, Dan Brown, Jan Guillou, Stein Morten Lier, Stieg Larsson og Paulo Coelho.

En av landets mest kjente innsatte, Veronica Orderud, opplyser til VG at hun liker gode og spennende bøker. Hun sier at hun har sansen for filosofiske og tankevekkende romaner.

Det finnes 19 fengselsbibliotek i Norge. Dekningen innebærer at 70 prosent av alle innsatte har tilgang på bibliotektjenester, mens de resterende 30 mangler tilbud. (©NTB)

Rettelse: I meldingen fra NTB stod det at bare 30 prosent av innsatte har tilgang på bibliotektjenester. Det korrekte tallet skal være 70 prosent. Det er nå rettet opp.

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum opplyser også at de vil starte fengselsbibliotek ved to nye institusjoner i løpet av 2007.

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Personvernpolicy