Blod, gørr, griseri – og Brecht

Blod, gørr, griseri – og Brecht
Blod, gørr, griseri – og Brecht

Med slagordet «Movies of the Future» beviser Troma Entertainment igjen og igjen at grisefilm aldri går av moten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto/Copyright: Troma.com

Artikkelen er levert av Film&Kino og skrevet av Charlotte Glaser Munch.

The Toxic Avenger

USA 1985

Regi Michael Herz, Samuel Weil (aka Lloyd Kaufman)

Med Andree Maranda, Mitch Cohen, Jennifer Prichard

Class of Nuke ’Em High

USA 1986

Regi Richard W Haines, Michael Herz, Samuel Weil (aka Lloyd Kaufman)

Med Janelle Bradly, Gil Brenton, Robert Prichard

The Toxic Avenger part II

USA 1989

Regi Michael Herz, Lloyd Kaufman

Med Ron Fazio, John Altamura, Phoebe Legere

Class of Nuke ’Em High Part II: Subhumanoid Meltdown

USA 1991

Regi Eric Louzil, Donald G. Jackson

Med Brick Bronsky, Lisa Gaye, Leesa Rowland

Cannibal! The Musical

USA 1996

Regi Trey Parker

Med Dian Bachar, Stephen Blackpool, Stan Brakhage

Lei av følsomme, vare, naturskjønne filmer med dypt innhold? Frister titler som Cannibal! The Musica l og Kung-Fu Kitties mer enn En håndfull tid og Broene i Madison County? Ikke noe problem. Nå har nemlig en håndfull Troma-klassikere inntatt DVD-hyllene i vårt ganske land, og det i utgivelser med mengder av ekstramateriale.

Troma er et velkjent begrep i visse kretser. For andre er det et navn som snarere fører tankene over på mulige avarter av struma enn på den uavhengige filmbransjen i USA. Men det er altså hos sistnevnte det hører hjemme.

Lavbudsjettsfilm som sjokkerer

Produksjons- og distribusjonsselskapet ble stiftet av Lloyd Kaufman og Michael Herz i 1974. Mål og mening går ut på å produsere lavbudsjettsfilmer i kategorien ”shock exploitation films”, og Troma-filmene ble raskt kjent for sin spesielle estetikk; Her flommer det over av åpenlys sex, størknet blod, grafisk vold og store flater hud. Det gjør det som kjent i mange andre filmer også, men Troma utpeker seg gjennom måten dette er utført på. For det første spiller ikke filmene på de vanlige horrorstrengene. Her går det mer i Bertolt Brechts teknikker. Med andre ord blir vi som publikum konstant minnet på at dette ikke er virkelighet.

Sann kannibal

Ta for eksempel historien om Alferd Packer i Cannibal! The Musical: Den (faktisk) sanne beretningen om mannen som spiste opp sitt gullgraverfølge og senere – som den eneste noensinne i USA – ble dømt for kannibalisme, fremføres gjennom sang fra cella og grusomme tilbakeblikk. Kanskje like greit at verfremdungseffekten er høy.

Cannibal! The Musical kan videre skryte på seg Trey Parker (South Park) i registolen, og han er ikke den eneste kjendisen Troma har på listen. Mange mener at produksjonsselskapet alltid har hatt et øye for talent, og blant annet finner vi Kevin Costner, Samuel L. Jackson, Marisa Tomei, Vincent D’Onofrio, James Gunn og Matt Stone (den andre South Park-skaperen) på Tromas rulletekster.

Saftige titler

Så var det titlene, da. Ingen kan si at de ikke er saftige, og for noen kan de kanskje være mer enn nok. Et beskrivende utvalg: Surf Nazis Must Die , Chopper Chicks in Zombietown , Blood Sucking Freaks , The Toxic Avenger . Av de litt mer forfinede har vi Tromeo and Juliet samt dokumentaren All The Love You Cannes! (filmet hovedsaklig av Kaufman selv i Cannes 2001). Troma holder fremdeles på for fullt, og blant de siste skuddene på stammen finner vi titler som Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006) og Virgin Beasts (2005).

Egen festival

For de som blir hekta og bare må ha mer, stiller Troma selvfølgelig med sin egen årlige filmfestival. Den holdes side om side med den mer kjente uavhengige festivalen Sundance, i Park City, Utah. TromaDance viser filmer av uavhengige filmskapere fra hele verden, og gir ut de beste i sin Best of TromaDance-serie.

Trenger du hjelp for å komme i gang og lage din egen film, er det bare å bestille Kaufmans håndbok Make Your Own Damn Movie som dessuten ble filmatisert i 2005 under samme navn. Troma kan i det hele tatt tilby full pakkeløsning for dem som er ute etter blod, gørr, griseri – og Brecht.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denne artikkelen er skrevet av ABC Nyheters samarbeidspartner Film&Kino.

Personvernpolicy