Kvarmes feilaktige opplysninger stanset utsendelsen

Kvarmes feilaktige opplysninger stanset utsendelsen
Kvarmes feilaktige opplysninger stanset utsendelsen

Ingen av de afghanske asylsøkerne sendes hjem lørdag, bekrefter direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda (UNE). Årsaken er at biskop Ole Christian Kvarme natt til lørdag ringte Sjeggestad og forta

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stanset utsendelsen
Biskop Ole Christian Kvarme møtte de afghanske asylsøkerne som gikk fra Trondheim til Oslo, i Bispegården. Nå har han klart å stanse den planlagte utsendelsen. Foto Kyrre Lien / SCANPIX

Oslo (NTB-Einar Olsen): – Vi har undersøkt påstanden og den medfører ikke riktighet, sier Sjeggestad til NTB.

Samtidig fortalte biskopen om et afghansk fjernsynsteam som filmet asylsøkerne utenfor Øysteinskirka på Dovre under marsjen fra Trondheim til Oslo.

– Dette fjernsynsprogrammet vil vi undersøke nærmere, og derfor har vi utsatt lørdagens planlagte utsendelse, sier Sjeggestad.

Kvarmes rolle

Sjeggestad sier til NTB at han merket telefonen fra Kvarme ved en ren tilfeldighet mens han selv var på en konsert.

– Jeg har spurt biskopen om hvorfor disse opplysningene ikke er kommet fram før. Videre har jeg spurt om hvorfor de ikke er kommet fram gjennom asylsøkernes advokat, men først blir fremført til UNE noen timer før utreisen skal gjennomføres. Jeg har ikke fått noe svar, sier Sjeggestad. Han tilføyer at UNE likevel aldri kan utelukke at det er noe i slike informasjoner og at det er årsaken til beslutningen om å utsette avreisen. Et stort apparat som var satt i gang ble dermed innstilt.

Desinformasjon

Opplysningen om at afghanere er gått over til kristendommen betegner Sjeggestad som desinformasjon. Han sier også at kontakt med kirken eller kristne ikke er nok til at UNE utsetter en slik transport som den man hadde planlagt lørdag.

– Vi har som sagt klarlagt at de ikke er konvertitter, men har funnet det mest forsvarlig å undersøke nærmere hva innholdet i TV-programmet er, sier Sjeggestad.

Han peker på at filmopptakene som ble gjort på Dovre, er gjort for flere uker siden, men først i timene før avreise kommer informasjonen nærmest tilfeldig fram til UNE.

Til Islamabad

Etter planen skulle de 15 afghanerne sendes med Pakistan International Airlines avgang PK 772 via København til Islamabad. Flyet skulle gå fra Gardermoen kl. 14.15.

Støttegruppen for afghanerne var hele lørdag formiddag aktive i avgangshallen på Oslo Lufthavn der de delte ut løpesedler samtidig som de forsøkte å klarlegge når utsendingen skulle foregå.

Lørdag kveld skulle støttegruppen og de rundt 20 afghanerne som ikke er varetektsfengslet, igjen samles i Jakobs kirke i Oslo. Det var her Kvarme fredag kveld mottok informasjonene om filminnspillingen på Dovre og asylsøkernes angivelige overgang til de vantros rekker. (©NTB)

Forsidefoto: Scanpix

Personvernpolicy