EU-land enige om reformtraktat

EU-land enige om reformtraktat
EU-land enige om reformtraktat

EU-landene er enige om rammene for en reformtraktat, som skal erstatte den havarerte grunnlovstraktaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU handlekraftig
Den nye reformtraktaten vil gjøre Europa handlekraftig, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel, her sammen med sin utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: REUTERS/Sebastien Pirlet/ SCANPIX

Brussel (NTB-Kjetil Elsebutangen): Etter halvannet døgn med intense forhandlinger kunne Tysklands kansler og sittende EU-leder Angela Merkel kunngjøre en avtale ved femtiden lørdag morgen.

- Dette vil gjøre Europa handlekraftig, fastslo hun på en pressekonferanse.

Det var egentlig grunnlovstraktaten som skulle sikre at EU ble handlekraftig etter de siste utvidelsene fra 15 til 25 og deretter 27 land. Men grunnloven ble felt gjennom folkeavstemninger i Frankrike og Nederland våren 2005, og siden den gang har EU lett etter en vei ut av krisen.

Den har de nå funnet. Grunnlovstraktaten legges til side, men flere av dens nyvinninger blir videreført i en såkalt reformtraktat. Det gjelder blant annet opprettelsen av en ny utenrikssjef for EU, en fast president for Det europeiske råd (EU-toppmøtene) og et nytt stemmesystem som skal gjøre det enklere å få tatt beslutninger.

- Det viktigste med denne avtalen er at vi nå kan komme videre, sa Storbritannias Tony Blair ved avslutningen av sitt siste toppmøte før han går av som statsminister om noen dager. (©NTB)

Personvernpolicy