CIA legger frem sine drapsplaner

CIA legger frem sine drapsplaner
CIA legger frem sine drapsplaner

Planer om å myrde statsoverhoder, kidnappinger og ulovlige eksperimenter med mennesker. Listen er lang når CIA nå lover å offentliggjøre sine aktiviteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vasker skittentøyet. CIA-sjef Michael Hayden vil på mandag offentliggjøre tusenvis av hemmeligstemplede sider om CIAs tidligere aktiviteter. Foto: ScanpixVasker skittentøyet. CIA-sjef Michael Hayden vil på mandag offentliggjøre tusenvis av hemmeligstemplede sider om CIAs tidligere aktiviteter. Foto: Scanpix

Dagens CIA-direktør Michael Hayden vil nå offentliggjøre en 693-sider stor rapport om organisasjonens illegale affærer på 60- og 70-tallet. I tillegg vil organisasjonen legge frem 11.000 sider med analyser og etterretningsopplysninger om Sovjetunionen og Kina i samme tidsrom.

Papirene beskrives som CIA familiejuveler, og tidligere har enkelte sterkt sensurerte deler av materialet blitt lagt frem.

- Dette lover større åpenhet fra tjenestens side, sier Thomas Blanton som er leder av National Security Archive, i en pressmelding.

Det omfattende materialet vil bli offentlig på mandag. Men allerede i går ble fire kontroversielle dokumenter lagt fram. Her er det blant annet en gjennomgang av familiejuvelene i stikkords form, samt en dialog om avsløringene mellom daværende sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger og Gerald Ford som overtok presidentembedet etter Nixons skamfulle avgang.

I en 14-punkts gjennomgang nevnes både drapsplaner mot Cubas president Fidel Castro, ulovlig avlytting av journalister og fredsaktivister, kidnapping, eksperimentering med mennesker og andre lovbrudd.

Her finner du oversikten over CIAs 25 års ulovligheter.

Personvernpolicy