Slående natur og flotte byggverk

Slående natur og flotte byggverk
Slående natur og flotte byggverk

I siste runde av presentasjonen av kandidater til Norges syv underverker er både slående natur og flotte byggverk representert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:

Vakre Geirangerfjorden sett fra fjellgården Blomberg, 450 moh. Spesiell takk til Arne Aasheim som har foreslått Geirangerfjorden som kandidat og tatt både bildet til venstre og på forsiden.

Foto av Akershus Festning tatt av Tomasz Sienicki og Nidarosdomen tatt av HuBar begge hentet fra Wikipedia.

Avstemningen er avsluttet.

ABC Nyheter har de to siste ukene tatt i mot forslag og presentert kandidater til å bli Norges syv underverker. Nedenfor presenteres de fire siste kandidatene. Fra i morgen legger vi ut mulighet for å stemme på kandidatene.

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden ligger på Sunnmøre i Møre og Romsdal og er et av Norges mest besøkte turistmål. Den er 15 kilometer lang og utgjør en arm av Storfjord. Fjorden er et slående skue, med sine bratte fjellsider som faller fra opptil 1700 m høyde nesten loddrett ned i fjorden.

Langs fjorden kan man finne høyt beliggende, fraflyttede gårder, som Skageflå, Blomberg og Knivsflå. Langs fjellsidene kan man også se mange fosser, bl.a. Brudesløret og De sju søstre. I tillegg er fjord- og fjellområdet et enestående eksempel på et ungt og aktivt isbrelandskap, og langs polerte fjellsider kan man se spor etter urgamle fjellkjeder dannet for hundremillioner av år tilbake.

Geirangerfjorden ble innlemmet i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 2005 og ble sammen med Nærøyfjorden kåret til best bevarte UNESCO-sted av magasiner National Geographic i 2006. Spesiell takk til Arne Aasheim for forslag og bilder.

Nidarosdomen

Vakre Nidaros domkirke. Foto via Wikipedia.Vakre Nidaros domkirke. Foto via Wikipedia.

Nidarosdomen, egentlig Nidaros domkirke, betraktes både som Norges nasjonalhelligdom og som kroningskirke (selv om det ikke lenger foretas kongekroninger i Norge).

Domkirkens høyalter er reist over stedet der det sies at kong Olav den hellige lå begravet etter at han falt på Stiklestad 29. juli 1030. Først ble det reist et lite trekapell over det opprinnelige gravstedet. Denne ble erstattet av en lang stenkirke, hvorav fundamenter kan finnes igjen under gulvnivå. Byggingen av kirken slik den står i dag begynte mot midten av 1100-tallet, med skipet med vestfronten ferdig i 1320. Kirken har vært herjet av flere branner, med påfølgende restaurering og noe nybygg.

Nidarosdomen har en fantastisk utsmykning, med blant annet skulpturer i tre etasjer på vestfronten og det flotte rosevinduet. I den grunnloven ble det slått fast at Kongeriket Norges regent skal krones i Trondheim. Nidarosdomen ble sist benyttet som kroningskirke da Haakon VII ble kronet i 1906. I dag blir den brukt til signing av regenten og er en en levende menighetskirke for de som bor i sentrum av Trondheim, med et besøkstall på rundt 400 000 fra hele verden hvert år.

Finnkirka

Den spesielle klippen Finnkirka. Takk til Lasse Bech for forslag og bilde. Foto: Raymond AmundsenDen spesielle klippen Finnkirka. Takk til Lasse Bech for forslag og bilde. Foto: Raymond Amundsen

Finnkirka er, i motsetning til hva navnet skulle tilsi, en underlig, tårnaktig sjøklippe, som kan minne om en kirke. Klippen står ved innseilingen til Kjøllefjord i Lebesby kommune i Finnmark.

Sagnet sier at det har vært et samisk offersted og det påstås at fiskerne som kom til Kjøllefjord ofret der helt opp til krigens dager. Finnkirka er blitt et populært utfartsmål både for lokalbefolkningen og tilreisende, og det har blitt avholdt både musikkonsert, gudstjeneste, barnedåp og bryllup der ute. Nå jobbes det med å få Finnkirka lyssatt, slik at den kan beundres i sin fulle prakt også i vintermørket.

Hurtigruten omtaler Finnkirka som Europas mest elegante havklippe og den ble kåret til Norges vakreste klippeformasjon i 2005.

Akershus festning

Akershus festning ble opprinnelig bygget som en middeldersk kongeborg rundt 1300-tallet og avløste Bergenhus som hovedsete for kongen. På 1600-tallet ble den bygget om til et renessanseslott omgitt av en bastionsfestning. Oslos nåværende sentrum ble etablert under Akershus' murer i 1624. Borgen fikk sitt navn etter gården Aker, som eide neset hvor borgen ble bygget. Dernest fikk sognet og senere herredet også navnet Aker, i tillegg til at borgen også har gitt navn til fylket Akershus.

Festningen har status som nasjonalsymbol på grunn av sin rolle som sete for konge- og statsmakt og de mange historiske hendelser som har utspilt seg her. Den nasjonale betydningen understrekes av at slottet i dag brukes som Regjeringens fremste representasjonslokaler og i tillegg huser Det kongelige mausoleum.

Området er fortsatt militært og Forsvarsmuseet, Hjemmefrontmuseet og den nye integrerte ledelsen av Forsvaret har lokaler på Akershus festning. I tillegg utgjør er området en grønn lunge midt i sentrum, som både benyttes som rekreasjonsområde og til aktiviteter som historiske spill og konserter. Akershus Festning er fortsatt et landemerke for byen og utgjør ved siden av Rådhuset Oslos mest markante silhuett mot sjøen.

Akershus Festning. Foto: Tomasz Sienicki via Wikipedia.Akershus Festning. Foto: Tomasz Sienicki via Wikipedia.

Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Kongen på haugen

Norges naturlige underverker

Århundrets byggverk i Norge

Troll, midnattsol og festningsverk

Personvernpolicy