- Mageplask og makkverk

Opposisjonspartiene og miljøvernorganisasjonene er svært kritiske til regjeringens klimamelding. Les reaksjonene her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen Stoltenberg la i formiddag frem klimameldingen. Det viktigste målet er at Norge skal være karbonnøytralt innen 2050. 50 prosent prosent av kuttene tas hjemme innen 2020, et mål som Norge er alene om i verden, ifølge statsminister Jens Stoltenberg.

Innen 2020 skal landet redusere de globale utslippene tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp i 1990.

- Dagen i dag er historisk. Arbeidet med å nå målene kommer til å kreve alle og enhver. Regjeringens klimamål skal nås, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy da regjeringens klimamelding ble lagt frem.

Les klimameldingen her.

- Tidenes mageplask

– Vi kan trygt konstatere at dette er tidenes mageplask, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund om regjeringens klimamelding.

– Dette er helt utilstrekkelig for at vi skal kunne ta den store klimatrusselen på alvor. I beste fall vil vi ha de samme utslippene i 2020 som i dag, i verste fall får vi høyere utslipp i 2020, sier Haltbrekken til NRK.

- Denne klimameldingen er ikke i nærheten av å følge opp uttalelsene fra regjeringen om klimapolitikken. Det er bra at realitetene har innhentet SV og Sp. Det ser ut til at SV bare har fått gjennomslag for enkelte symboltiltak, sier Frps klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Han mener meldingen bærer preg av bokføringstriks for å tekkes SVs og Sps krav om nasjonale kutt.

- Skuffende

Kristelig Folkeparti synes det er skuffende at regjeringen ikke setter et klart tak for norske klimautslipp.

– Regjeringens talltriksing redder ikke klimaet, bare det interne miljøet i regjeringen, sier miljøpolitisk talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal.

Hun synes tiltakene som varsles i meldingen, er gammelt nytt.

– Hvor er det blitt av elektrifiseringen av olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, kutt i store punktutslipp fra industrien og storsatsing på ny, fornybar energi, spør Holten Hjemdal.

- Sv er den store taperen

Høyre mener klimameldingen fullstendig mangler nye dristige grep og at SV er den store taperen.

– Kontrasten er enorm mellom det statsminister Jens Stoltenberg lovet på Aps landsmøte, og det som er lagt fram i dag. De som ventet noen revolusjonerende tiltak, er forståelig nok skuffet, sier klimapolitisk talsmann Børge Brende.

Brende synes meldingen bærer preg av mye utredning og vurdering og at den inneholder altfor lite av konkret politisk handling.

Han synes det er svært overraskende at regjeringen bruker skogens opptak av CO2 som en del av regnestykket.

– Dette har både Ap og SV vært imot tidligere, og Norge har også argumentert mot dette i internasjonale fora. Nå inngår det plutselig i regjeringens talltriksing. Hvis skogen holdes utenfor, er det bare 40 prosent av kuttene som skal tas nasjonalt, sier Brende.

- Stoltenberg overkjører

Greenpeace mener at SV og Senterpartiet blir overkjørt av statsminister Jens Stoltenberg i regjeringens klimapolitikk

Ifølge Truls Gulowsen i Greenpeace har Stoltenberg fått fullt gjennomslag for minst mulig forpliktende klimapolitikk.

Greenpeace mener at regjeringens kvotekjøpsplaner er altfor svake. Videre savnes det bindende nasjonale målsettinger.

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Kilder: NTB, VG

Personvernpolicy