På to hjul mot VM-sirkus

På to hjul mot VM-sirkus
På to hjul mot VM-sirkus

Sturla Borch Fagerhaug (15) har kjørt motorsykkelløp siden han var 12 år og er for tiden helt i verdenstoppen i roadracing. I helgen kjører han Red Bull Moto GP Rookie Cup på legendariske Donington Pa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges nye internasjonale stjerne

Sturla Borch Fagerhaug (15) er helt i toppen i rekruttserien til Moto GP. Foreløpig ligger Asker-gutten på fjerde plass sammenlagt og fortsetter han i samme stil venter nye og større oppgaver. Målet er å bli VM-kjører neste sesong. Med tiden kan unggutten får prøve seg mot den italienske helten Valentino Rossi.

Foto: Gepa-Pictures

Sturla Borch Fagerhaug sikter mot stjernene. Om få år kan Norge ha fått en ny verdensstjerne helt i toppen av internasjonal motorsport (Foto: Gepa-Pictures)Sturla Borch Fagerhaug sikter mot stjernene. Om få år kan Norge ha fått en ny verdensstjerne helt i toppen av internasjonal motorsport (Foto: Gepa-Pictures)

Løpet i England er sesongens tredje i en serie som totalt teller åtte. Sturla ligger på en meget sterk fjerdeplass sammenlagt.

Målet for fremtiden er krystallklart.

- Jeg vil - og skal - kjøre VM i 125 kubikk-klassen neste sesong, sier han til ABC Nyheter.

VM-plass i sikte

Red Bull Moto GP Rookie Cup er rekruttserien til Moto GP. Det er den absolutte toppserien for motorsykler. Blant annet overvar over 112 000 tilskuere forrige løp i Spania. I fjor ble det totalt solgt vel 2,2 millioner billetter i Moto GP serien.

- Vinneren av rekruttserien får garantert kjøre VM, men det er også store sjanser for at de fem beste får muligheten. Målet mitt er å stabilisere meg helt i toppen. Jeg skal på pallen i flere løp fremover, sier en offensiv Sturla videre.

De store gutta kjører VM i tre ulike klasser, 125, 250 og 800 kubikk. Dersom supertalentet blir plukket opp av et team starter han i den minste klassen neste sesong.

Rookie

Veien til rekruttserien har vært lang for unggutten fra Heggedal i Asker.

- Det startet med at 1100 aktuelle kandidater i alderen 13-16 år ble invitert for å for å kjøre ulike testløp. De 200 mest håpefulle av disse ble deretter plukket ut til videre kjøring i Spania i fjor høst. Enden på dette er at 23 stykker nå deltar i Red Bull Moto GP Rookie Cup. Det er i denne serien Sturla ligger på fjerdeplass, sier teamsjef, og mamma, Guro Fagerhaug.

Og fortsetter:

- Alle 23 kjørerne har tegnet 5-års kontrakter med Red Bull, såkalte intensjonsavtaler. Avtalen kan sies opp av begge parter etter hver sesong dersom det ikke skulle gå slik en ønsker. Men vi satser på å klare dette, og skal gjøre dèt vi kan for å nå helt opp.

500.000 per sesong

For at Sturla skal få oppleve guttedrømmen må lommeboken åpnes.

- Vi har et budsjett på cirka 500.000 kroner per sesong. Vi må betale for alle reisene til de ulike løpene samt treninger for Sturla. Vi prøver å komme oss til Spania med jevne mellomrom. Der er forholdene gode for en som vil lykkes med motorsykkelkjøring. Det er ikke lett å være norsk i dette sirkuset fordi vi har så korte somre i Norge. Det er egentlig helt utrolig at han har kommet så langt, sier mamma Guro.

Foreløpig tjener ikke Sturla noe på eventyret, men kan vente seg store summer dersom han når helt opp.

- Det er ikke som med fotballspillere hvor «alle» tjener gode penger. Nåløyet er trangere i denne sporten. Men de aller beste tjener meget gode penger.

ABC Nyheter kan opplyse om at den aller største stjernen i sirkuset er italienske Valentino Rossi. Han tjener om lag 180 millioner kroner i året, og er en av Italias mest profilerte og kjente idrettsutøvere.

I pappas fotspor

Sturla fattet tidlig interesse for sporten. Hans far, Øistein Fagerhaug, var i mange år i norgestoppen. Ifølge mamma Guro er Sturla så og si vokst opp på roadracingbanen.

- Sturla kjøpte sin første sykkel som seksåring. Helt fra han var fire år gikk han rundt og samlet flasker på roadracing-stevner som faren hans deltok. Han sparte alle pengene han «tjente» og kjøpte sin første sykkel for 10.000 kroner. Det begynte med enkle cross-sykler, men etter hvert har syklene bare blitt større og større.

For at Sturla skulle få lov å kjøre måtte familien søke om dispensasjon til Norges Motorsportforbund .

- Han ville begynne å kjøre som tolvåring, noe som er ett år tidligere enn lovlig. Søknaden ble innvilget av forrbundet.

Venter med skolen

For unge Red Bull-kjørere er det ikke mye tid til hvile.

- Allerede neste helg er det ny runde. Da tar vi turen til Assen i Nederland. Også der skal jeg blande meg inn i toppen, sier Sturla som ikke helt hva han skal gjøre med skolegangen hjemme i Norge.

- Det er mulig jeg kan kombinere skole og sykkel, men skal jeg være med i toppen, og kvalifisere meg for VM, må jeg kanskje ta skolen over flere år enn normalt.

Men for tiden er fokuset kun rettet mot motorsportsirkuset.

- Jeg skal i hvert fall komme blant de fem beste denne helgen, sier 15-åringen før han forsvinner i lyden av brølende motorsykler.

Løpet sendes søndag fra klokken 11.30 på Eurosport.

Les mer om Sturla på hans egen hjemmeside.

Les mer om Red Bull Rookie Cup her.

Personvernpolicy