Omkom seks dager før hjemreisen

To norske offiserer ble drept da de ble påkjørt av en bil torsdag kveld i Tadsjikistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske militæreksperter har mistet livet etter at de torsdag kveld ble kjørt ned av en råkjører i et fotgjengerfelt i Tadsjikistans hovedstad Dusjanbe, ifølge politiet i landet.


Begge to ble hardt skadet da de ble påkjørt i et fotgjengerfelt kort vei fra der de bodde, og ifølge pressetalsmann oberstløytnant Petter Lindqvist i Forsvarsstaben, omkom begge etter at de ankom sykehuset i hovedstaden Dusjanbe.


Skulle hjem

- Dette er en utrolig trist melding. Tankene våre går til familiene til begge to. Den ene av dem skulle jo komme hjem om bare noen dager, så dette er ekstremt tungt for alle, sier Lindqvist til ABC Nyheter.


- Den ene døde etter intensivbehandling klokken 03 i natt, mens den andre døde i morgentimene fredag. Vi i Norge fikk den første meldingen om hendelsen rundt klokken 21 torsdag kveld, sier Linqvist til ABC Nyheter.


De to offiserene, begge to med oberstløytnants grad, var henholdsvis 42 og 49 år gamle. Den ene skulle avløse den andre som Chief Technical Advisor for OSSEs misjon i landet. Den ene av de to var nettopp kommet ned, mens den andre var på vei hjem. 28. juni skulle han returnere til familien sin her i Norge.


- Det var to veldig erfarne, dyktige offiserer som begge var eksperter innenfor sitt felt. Jobben deres for OSSE er å rydde opp i gamle våpenlagre, og sikre at ammunisjon blir avhendet på en forsvarlig måte.

OSSE kondolerer

I en pressemelding fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) gir ledelsen sine kondolanser til familiene til de omkomne.


- Dette er et sjokkerende og sørgelig tap. Jeg sender mine mest dyptfølte kondolanser til de to offiserenes familier og til det norske folk, sier OSSEs formann, den spanske utenriksministeren Miguel Angel Moratinos, ifølge NTB.


Saken skal nå etterforskes av det lokale politiet. Bilen som kjørte de to skal ha holdt en fart på 150 kilometer i timen og klarte ikke å stoppe for de to nordmennene da de krysset fotgjengerovergangen. Sjåføren skal ha forsøkt å hjelpe de to etter å ha kjørt på dem.


- Det er veldig vondt å miste noen som står en nært. Vi er ikke så mange på dette nivået i Norge, så alle kjenner alle, sier oberstløytnant Lindqvist til ABC Nyheter.


Familiene får støtte

Forsvaret har nå satt et støtteteam for de pårørende, og Lindqvist sier alt gjøres for å ivareta de som sitter igjen.

- Vi har satt inn det vi har av ressurser for å ta hånd om de som har fått denne grusomme meldingen. Samtidig gjør vi alt som er nødvendig for å få de to hjem til Norge på en verdig måte, sier Lindqvist.

Han kan ikke si noe om når de to vil bli fraktet hjem til Norge, men at det vil går så fort som mulig.

Personvernpolicy