Virker – virker ikke!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt henger sammen med alt annet, sa Gro Harlem Brundtland for skikkelig lenge siden. Dette har liten gyldighet i den offentlige debatt generelt og i innvandringsdebatten spesielt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Henrik Lunde

Jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter. Har fast spalte hos ABC Nyheter.

Les flere av Lundes kommentarer her.


Verden er kompleks og det irriterer og frustrerer oss. Ikke minst gjelder dette mellommenneskelige forhold, som er så komplekse at det sjelden er lett å finne svar på hvorfor folk gjør som de gjør.

Å forenkle en kompleks virkelighet er en forståelig reaksjon, men det fører som oftest til tiltak som slett ikke avhjelper det problem de skulle fikse.

Innvandring og integrering er områder der denne forenklingsprosessen dyrkes med stor iver. Mange politikere – og særlig FrPere – tar tak i et tema, forenkler problematikken kraftig, konstruerer et enkelt årsaksforhold og lanserer en like enkel løsning.

Integreringen har feilet, sies det. De siste tiårene har hundretusener av mennesker bosatt seg i Norge. Hvorvidt disse er integrert, er meningsløst å besvare med et ja eller nei.

21 års aldersgrense vil virke, sier tilhengerne, og klistrer motstanderne av forslaget opp på en ondskapens akse der man blir tillagt svært lav moral, fordi man ikke vil støtte «det som virker».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta pengene fra innvandrerforeldre som ikke lærer barna norsk, lød det fra FrP, som tydelig var stolte over å ha funnet på noe som skulle se om som om det «virket».

– Send dem på kjønnskurs, lyder brølene når en person med minoritetsbakgrunn har begått et seksuelt overgrep. Alle menn med minoritetsbakgrunn skal på kurs for å avlæres de onde tanker som deres kulturelle bakgrunn har gitt dem og som får dem til å voldta kvinner på vei hjem fra byen om natta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man kan undres på om ordet «virker» egentlig betyr: «da-ser-det-ut-som-vi-gjør-noe», og om politikerne innerst inne vet at de ikke har anelse om hva som virker eller ikke virker.

Nettet har åpnet for at alle kan få si akkurat det de mener, og gjør de også – ikke minst om innvandringsspørsmål. De mange og sinte bloggere og skribenter er i stor grad enige om at Norge er ødelagt, at integreringen har feilet og at alt blir enda verre – hvis vi ikke gjør noe som «virker».

Alt henger sammen med alt annet, og et tøft forslag som skal «virke» vil gi konsekvenser utover det som var ment, og ofte blir andre rammet av konsekvensene av de gode hensikter. Det er brysomt å se på en sak fra flere sider: På veien mot et bedre samfunn er det mange blindveier og ingen snarveier.