- Skytingen gjør oss sterkere

- Skytingen gjør oss sterkere
- Skytingen gjør oss sterkere

En knapp uke etter han tok over som sjef opplevde Jørn Erik Berntsen at en av hans soldater ble skutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I spiss
Oberstløytnant Jørn Erik Berntsen fikk en tøff start på oppdraget i Meymaneh, men tror dramatikken bidrar til bedre samhold, og mer skjerpede soldater. Foto: Elli Flén, PRT Meymaneh

12. juni tok oberstløytnant Jørn Erik Berntsen over som sjef for Provisional Reconstruction Team (PRT) i Meymaneh. Seks dager senere ble en av hans offiserer skuddskadet etter at en norsk patrulje ble angrepet i Faryab-regionen.

Angrepet i mørke

Sent søndag kveld, etter at det har blitt mørkt, går den norske patruljen til ro for natten. Mens de er i ferd med å legge seg så hører de lyder i nærheten. Når de roper for å få en identifisering på hvem som er der ute, møtes de med skudd. En norsk offiser får en kule i armen. I løpet av noen få sekunder har alt soldatene har trent på i Norge blitt til virkelighet.

Raskt returnerer de ilden, før de trekker seg oppover til høyere grunn. I ettertid har man sagt at man ikke vet om man traff noen av «fienden». Etter å ha konferert med den norske leiren i Meymaneh bestemmer soldatene seg for at skaden offiseren har fått ikke er så alvorlig at de trenger øyeblikkelig evakuering.

Det går etter forholdene bra med offiseren, og han fikk selv ringt hjem til sine pårørende for å varsle om det som hadde skjedd. Selv om de fikk beskjeden alle frykter, så virker det som om det har gått bra med dem også.

- Tunge nyheter

- Det var ganske tungt da vi hørte om bomben som gikk av her 23. mai. At en finsk sersjant mistet livet gjorde nok ikke mine soldater direkte skremte, vi vet at sånt kan skje. Men det å reise fra familien sin, og ned til et område der noen som gjør den samme jobben som vi skal gjøre, nettopp har omkommet, er ikke lett, sier Berntsen til ABC Nyheter.

Ekstra skjerpet tok Berntsen og hans soldater over oppdraget i Meymaneh 12. juni, tross oberstløytnanten mener soldatene er like skjerpede uansett.

- At angrepet skjedde så raskt etter at vi var kommet på plass har gjort at sammensveisingen blant soldatene enda bedre, i tillegg til at alle virkelig skjønner alvoret det er snakk om, sier han.

De norske styrkene fikk en skadet, men fikk raskt kontroll over situasjonen, trakk seg opp til høyere grunn, og ble i felt natten over, selv med en offiser skuddskadet. Hvordan det gikk med angriperne da nordmennene skjøt tilbake er det få som vet.

- Viktig for moralen

Berntsen har vært med på slike ting før. Da han tjenestegjorde i Kosovo i 2004 var han en av flere offiserer som hadde ansvaret da en norsk fenrik gjorde jobben sin, og stoppet et kjøretøy ved å skyte inn i det ved den serbiske byen Caglavica utenfor Pristina.

- At det noe slikt skjer har mye å si for beredskapen til soldatene. At det går såpass bra som det gjorde mandag har også mye å si for moralen, og det skal man ikke undervurdere.

Sjef for 170 soldater

PRT Meyhmaneh består av 170 soldater fra Norge, Finland og Latvia. Berntsen har kommando over hele styrken, og det er nok å ta tak i. Det å skaffe oppdatert etterretning for hvordan man tryggest kan løse oppgavene kan være tøft nok når man ikke bestandig vet hvordan fienden ser ut.

- Det kan være vanskelig å få konkret etterretning, men det er fullt mulig å lage en trusselvurdering, og ta forholdsregler i forhold til den. Men å nøyaktig vite hvordan og når angrepet kan komme er vanskelig. Det er mer sånn at det kan smelle når som helst, så man må bestandig være i høyeste beredskap, sier han.

Personvernpolicy