Ti afghanere fremstilles fredag

Ti afghanere fremstilles fredag
Ti afghanere fremstilles fredag

De ti siste av 21 afghanere som har vært anholdt siden politiet natt til torsdag løste opp den ulovlige demonstrasjonen utenfor Stortinget, fremstilles i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremstilles fredag

Fredag ettermiddag blir de ti siste anholdte afghanerne fremstilt for varetektsfengsling. På bildet ser vi Zahir Athari og noen av afghanerene som er løslatt etter demonstrasjonen foran stortinget som politiet stanset natt til torsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Oslo (NTB): Torsdag ble 11 afghanere varetektsfengslet for 14 dager. Tingretten påla Politiets utlendingsenhet (PU) innen den tid å få tvangsreturnert de unge afghanerne til hjemlandet. PU kan neppe påregne forlenget fengsling hvis man ikke finner sikkerheten i Afghanistan god nok til hjemsendelse innen fristen.

Siden avtalen mellom Utlendingsdirektoratet (UDI), de afghanske myndighetene og FNs høykommissær for flyktninger ble inngått for to år siden, har PU brukt over 25 måneder på å tvangsutsende 150 afghanere som har fått avslag på sin asylsøknad.

I samme periode har 66 personer valgt å returnere frivillig etter at de har fått endelig avslag på sine asylsøknader.

Også for de ti som fremstilles fredag, vil PU kreve 14 dagers varetekt som vil bli brukt til å forberede utsendelse, får NTB opplyst.

I mellomtiden går 20 afghanere som ble sluppet fri etter aksjonen foran Stortinget natt til torsdag, en usikker fremtid i møte. Flere av dem har fått førstegangsavslag på asylsøknad og avventer resultatet av annengangs behandling.

Foreløpig kan de fritt gå hvor de vil, ifølge informasjonssjef Roar Hanssen i PU. (©NTB)

Personvernpolicy