Førstefødte smartere enn yngre søsken

Førstefødte smartere enn yngre søsken
Førstefødte smartere enn yngre søsken

Om du er eldst i søskenflokken er du trolig mer intelligent enn dine yngre søsken. Det kommer fram i en ny norsk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:
Scanpix

Oslo (NTB): Rundt 250.000 gutter født mellom 1967 og 1976 som ble intelligenstestet på sesjon, er med i studien. 64.000 brødrepar er testet.

I undersøkelsen som offentliggjøres i det prestisjetunge tidsskriftet Science fredag, viser det seg at sannsynligheten for at eldstemann i en søskenflokk scorer høyest på en intelligenstest er 57 prosent. Tilsvarende sannsynlighet for barn nummer to er 43 prosent, skriver Aftenposten.

Forskjellene mellom første og andre barn er noe over to enheter på anerkjente intelligenstester. Det er størst forskjell mellom første og andre barn og store søskenflokker gir mindre forskjeller.

- Selv om forskjellene ikke er så store er effekten stor nok til at dette kan få konsekvenser for blant annet utdannelsesnivået avhengig av hvor i søskenflokken du er, sier professor og forskningsleder Petter Kristensen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt. Han har ingen sikre forklaringer på hvorfor det er slik.

- Det er nok forhold som har med sosial dynamikk som forklarer dette. Man kan tenke seg at når man har ett barn, så har man mer tid og ressurser til å stimulere det ene barnet, sier Kristensen. (©NTB)

Personvernpolicy