- Bush vil stenge Guantanamo

Bush-regjeringen i USA kan i nær framtid vedta å stenge fangeleiren ved Guantanamobasen på Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsorganisasjoner og politikere verden over har reagert kraftig på behandlingen av fangene på Guantananmobasen. (Foto: Reuters/Scanpix)Menneskerettsorganisasjoner og politikere verden over har reagert kraftig på behandlingen av fangene på Guantananmobasen. (Foto: Reuters/Scanpix)

Washington (NTB-AP): Flere kilder opplyser at det nærmer seg enighet i Bushs indre krets om å stenge Guantanamoleiren og overføre fangene til militære fengsler i USA.

Saken skulle ifølge kildene diskuteres på et møte med presidentens nærmeste medarbeidere fredag, men etter at det planlagte møtet ble kjent, sier Det hvite hus at det er utsatt.

– Det er ikke lenger på fredagens dagsorden. En beslutning om Guantanamo er ikke umiddelbart forestående, sier en talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Flere ministere for stengning

Både utenriksminister Condoleezza Rice, forsvarsminister Robert Gates, justisminister Alberto Gonzales, visepresident Dick Cheney samt forsvarssjef Peter Pace og etterretningssjef Mike McConnell skulle delta på fredagens møte, ifølge APs kilder.

Både utenriksminister Rice og forsvarsminister Gates har uttrykt ønske om å stenge Guantanamoleiren så raskt som mulig. Men tidligere framstøt for å stenge leiren har møtt kraftig motstand fra visepresident Dick Cheney, justisminister Alberto Gonzales og tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Å flytte «ulovlig fiendtlig stridende» til det amerikanske fastlandet vil gi dem juridiske rettigheter de ikke fortjener, har vært deres argument.

Presset øker

Men presset for å få stengt den omstridte fangeleiren øker, og støttes nå også av Pentagon og viktige etterretningsorganer i USA.

I Kongressen forbereder demokratene, med støtte fra noen republikanere, lovforslag som betyr at leiren må stenges. Andre lovforslag vil gi fangene større juridiske rettigheter.

– Trykket har nådd et høyt nivå. Noe må gjøres, og vi ønsker å få gjort det raskt, sier en høytstående kilde til AP.

Kritikk

Det er nå 380 terrormistenkte i Guantanamoleiren, som ble opprettet i 2002 for å huse fanger USA hadde tatt i sin krig mot terror, de fleste under kampene mot Taliban i Afghanistan.

Leiren ble lagt i tilknytning til USAs militærbase i Guantanamobukta på Cuba for å unngå at fangene skulle få de juridiske rettighetene de ville hatt om de var fengslet i USA.

Fangeleiren har blitt utsatt for kraftig kritikk fra internasjonale menneskerettsorganisasjoner, Europeiske land og i økende grad også internt i USA. (©NTB)

Personvernpolicy