Se Kong Haralds grønne frosk

Kong Harald har en frosk, en stor grønn kongefrosk med krone på hodet. Vil du se den, kan du besøke Åpent Slott i sommer. Se bildene under.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Wibecke Lie, NTB): Frosken, som egentlig er en sittepuff som kongens barnebarn leker med når de er på besøk, er en del av årets utstilling «To liv, en gjerning», som åpner lørdag og varer fram til 12. august.

Klikk på bildene for å se større versjoner.

Det er kongeparets 70-årsdager som er bakgrunnen for utstillingen. Begge er søndagsbarn og begge født i 1937. Med bilder og gjenstander dokumenteres deres liv på hver sin kant fram til forlovelsen i 1968, og sammen etter den tid.

Flid og flittighet preger Sonjas barndom, og ifølge karakterboken fra barneskolen var «Sonja flink og samvittighetsfull. Fortsetter dette, vil hun sikkert nå langt». Det er ingen tvil om at klasseforstanderen fikk rett.

Fliden og flittigheten fortsatte da den moteinteresserte unge Sonja valgte yrkesskole i søm og videreutdanning i skreddersøm i Sveits. En rekke tegninger og arbeidsprøver fra denne tiden er også med på utstillingen.

At dronningen også har kunstnerisk talent, viser hennes tresnitt av nyere dato med naturmotiver og små kunstferdige esker hun selv har dekorert.

Fem år i USA

Kong Harald tilbrakte fem år av sin barndom i USA, og bilder og gjenstander fra denne tiden er selvsagt med. Mange husker bildet av femåringen i uniform fra den gangen han ble utnevnt til «Æresfenrik ved jagervingene i Flyvåpenet». Ved siden av bildet står modellen av et jagerfly, og på esken står det «Til prins Harald fra gutta i Toronto».

Den røde og hvite ullgenseren som den lille prinsen hadde på seg under Holmenkollrennene i 1940 og under flukten til Sverige 9. april, er også med på utstillingen. Mønsteret fra denne genseren er kopiert på en genser som prins Sverre Magnus har fått i gave, og også denne er med på utstillingen.

Forlovelse og bryllup

Dronningens brudekjole har vært utstilt på Slottet tidligere, så denne gangen er det forlovelsesdrakten - i en litt mer pyntet utgave - og den gule gallakjolen med perlebroderier hun hadde på seg under middagen på Akershus før bryllupet som er kommet på utstilling.

Her står også samedrakten hun fikk under besøket i Finnmark i 1969. Ett av yndlingshodeplaggene hennes, en gul sydvest, er utstilt mellom luen til samedrakten og et diadem.

Nekter å låne bort bamsen

Kongeparets to barn og fem barnebarn har også fått sin egen monter på utstillingen. Her er favorittleker, bunader og bilder fra Märtha og Haakons barndom, i tillegg til barnebarnas leketøy, deriblant den grønne kongefrosken.

Ingrid Alexandras favorittleke, en hvit kosebamse med lange bein, må publikum bare nøye seg med bilde av. Den gir hun nemlig ikke slipp på for alle utstillinger i verden.

Et innrammet bilde med de fem barnebarnas håndavtrykk er også med på utstillingen, det samme er en liten ryddemaskin med fire hjul som Marius har laget til sin mor.

Gaver fra 70-årsdagen

Slottets store spisesal er et utvalg av gaver som kongeparet har fått gjennom årene, utstilt. Her er blant annet modelljernbanen som prins Harald fikk fra Amerika i 1947 og flere av gavene kongen fikk til 70-årsdagen fra folk rundt omkring i landet.

Årets utstilling er en del av Åpent Slott, der publikum får anledning til å se et utvalg av Slottets representasjonsrom under en knapp times omvisning. Og med de mange gjenstandene fra kongefamiliens barndom, egner utstillingen seg også for et ungt publikum, fra skolealder og oppover.(©NTB)

Personvernpolicy