Krever 14 dagers varetekt for afghanerne

Elleve av 21 afghanere som demonstrerte utenfor Stortinget, fremstilles i Oslo tingrett for varetektsfengsling etter nattens politiaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Arne Børcke):
Siktelsen er basert på utlendingslovens paragraf 41. Etter foreløpige planer vil de øvrige ti bli fremstilt fredag, får NTB opplyst.

- Vi vil kreve 14 dagers varetektsfengsling for å få tid til å gjøre de nødvendige undersøkelser, vurdere deres saker individuelt og forberede uttransport, sier informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Afghanerne ble etter arrestasjonen natt til torsdag plassert på politiets utlendingsinternat på Gardermoen. Der vil de eventuelt også sitte i varetektsperioden, ifølge Hanssen.

Han opplyser at de kommende undersøkelser og vurderinger skjer i tett dialog med utlendingsmyndighetene UDI.

20 løslatt i morges

Afghanerne hadde fått frist til å forlate Eidsvolls plass utenfor Stortinget klokken 22 onsdag kveld, men unnlot å følge pålegget. Politiet aksjonerte ved 1.30-tiden natt til torsdag og innbrakte 41 av afghanerne til arrest.

- 20 av dem ble løslatt innen firetimersfristen, mens 21 ble overlatt Politiets utlendingsenhet (PU) for nærmere undersøkelse av identitet og fremstilling for varetekt. De 20 er ikke aktuelle for uttransport foreløpig og er derfor sluppet. De kan gå dit de vil, sier Hanssen.

Det har de siste dagene versert forskjellige tall i forbindelse med afghanerne, som endte opp utenfor Stortinget etter en pilegrimsmarsj fra Trondheim. Roar Hanssen presiserer at tallene som tidligere har versert - nemlig i alt 45 afghanere, hvorav 41 med endelig avslag på søknad om oppholdstillatelse og fire til sluttvurdering - ikke stammer fra PU.

- Det er tall afghanerne selv har kommet med, sier Hanssen.

Rettsmøter i tre saler

Det retten skal ta stilling til i rettsmøtene, som vil pågå i tre saler, er om overføring til Trandum er nødvendig for å sikre iverksetting av vedtak om uttransportering, eller om det er å betrakte som et «uforholdsmessig tiltak». Det er altså ikke selve vedtaket om utsendelse som skal vurderes.

Retten skal ta stilling til om det er sannsynlig at noen vil forsøke å unndra seg utsendelse, for eksempel ved å gå «under jorda».Det vil også bli vurdert om det er særlige forhold - for eksempel helsemessige - som tilsier at andre tiltak er nødvendig. De første kjennelsene vil antakelig bli klare i løpet av arbeidsdagen, opplyser retten. (©NTB)

Personvernpolicy