Canada-hockey lokker Mari

Canada-hockey lokker Mari
Canada-hockey lokker Mari
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mari Heen er 16 år gammel og er allerede en etablert ishockeyspiller på Vålerengas damelag. Går alt etter planen ender hun opp med å spille sammen med verdens beste jenter i Nord-Amerika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Canada neste?

Mari Heen ( 16) er en lovende norske ishockeyspiller. Hvert år drar Mari til Canada for å trene og spille hockey med andre ishockeytalenter. Det kan resultere i spill i verdens beste dame-hockey serie.

(Foto: Privat)

Om en uke drar 16 år gamle Mari Heen til Canada for å delta på en såkalt «Showcase». Konseptet er ivrige hockeyjenter som deltar på en storslått ishockeysamling med både trening og kamper. Mange college- og universitetstrenere ønsker å knytte stil seg nye kommende stjerner og følger hvert skøytetak og slagskudd ringside.

- Det blir fjerde året på rad jeg drar nå. Jeg blir borte i vel tre uker og gleder meg voldsomt. Det har gått veldig bra når jeg har vært der tidligere.

Gode forhold

Mari Heen (16) kan havne i Canada for spill i verdens beste ishockey-liga for jenter. (Foto: Privat)Mari Heen (16) kan havne i Canada for spill i verdens beste ishockey-liga for jenter. (Foto: Privat)

Fordi Mari har følt transatlantisk dame-hockey på kroppen, gjennom flere opphold i Canada, er hun den rette til å beskrive forholdene for jentene med kølle og puck «over there».

- Det er en helt annen greie der borte. Det er så mye større, ja en helt annen verden. Flere og flere jenter begynner å få øynene opp for at ishockey ikke bare er for gutta. Det begynner å bli mer og mer populært på collegene og universitetene at jentene spiller ishockey. Canada og USA har jo også verdens damelandslag, det sier sitt, fortsetter jenta som allerede 14-år gammel deltok på det norske damlandslagets samlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bjørn Heen, Maris pappa, er det over cirka 40.000 lisensierte dame-ishockeyspillere bare i Toronto-området.

- Det er jo ikke rart ishockeyen der borte blomstrer, sier pappa Bjørn til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Samtlige lag har minst to isflater å boltre seg på året rundt. Det skaper stor interesse, og ikke minst, det generer gode spillere.

Gi unger is

Norske damehockey var for en del år tilbake helt i verdenstoppen. Spillere som Marianne Dahlstrøm og Kari Fjellhammerherjet ledet an et godt norsk lag som det ble satset på av forbundet. Den tiden er dessverre forbi.

- Det må gjøres noe med norsk ishockey. Ikke bare for jentene, men for sporten som helhet. Først og fremst må unger ha tilgang på is større deler av året, gjerne året rundt. Vi vil aldri kunne hevde oss stabilt i toppen dersom treningsvillige jenter og gutter mister isen tidlig på våren og det ikke er muligheter for å snøre på seg skøytene igjen før langt ut på høsten. Der har klubber, forbund og politikere ett ansvar i fellesskap, sier en oppgitt ishockey-pappa videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke aktuelt nå

Mari går i disse dager ut av ungdomsskolen på Lørenskog. I august begynner Mari på Wang Toppidrett.

- Jeg har som eneste jente kommet inn på Wang Toppidrett. Det skal bli spennende, og det kommer nok til å bli tøft, men jeg er vant til å trene bare med gutter fra før. Det begynner 14 nye på ishockeylinjen på Wang og jeg er kjempeglad for å ha fått den muligheten til å utvikle meg videre.

Dersom hun gjør det godt under det forestående oppholdet i Canada, kan veien bli kort for spill i den beste damehockeyen-serien i verden på Lørenskog-jenta. Men til ABC Nyheter sier hun at det ikke er aktuelt med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Siden jeg nå er kommet inn på Wang så skal jeg prøve å bli en bedre spiller der først. Jeg kommer nok til å dra over til Canada flere ganger etter denne sommeren så sjansene byr seg sikkert ved en senere anledning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moro

Mari spiller til daglig løper på Vålerengas damelag, men fjoråret gikk ikke helt etter planen.

- Jeg fikk ikke den sesongen jeg hadde håpet på i fjor. Jeg sliter først og fremst med ett kne som det er vanskelig å finne ut av. Jeg har vært til ulike leger, men det er vanskelig å si noe. Jeg får ta tiden til hjelp så får vi se. Det er nok ikke noe alvorlig, men det hadde vært greit å finne ut av.

På spørsmål om hva hun vil si til andre unge jenter som vurdere å begynne med ishockey er svaret klart.

- Det kan kanskje fremstå som en veldig tøff sport, men det er ikke det er ikke så mye å bekymre seg for. Det er utrolig gøy og det er god trening.