Norsk raketteknologi til himmels

Norsk raketteknologi til himmels
Norsk raketteknologi til himmels

Norsk våpenindustri kan tjene milliarder på nytt luftvernssystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skarpskyting i New Mexico-ørkenen. Foto: Terje Megård, ForsvaretSkarpskyting i New Mexico-ørkenen. Foto: Terje Megård, Forsvaret

Denne uken gjennomfører man de siste testene av NASAMS II (Norwegian Advanced Surface to Air Missile) i New Mexico-ørkenen. Testene er den avsluttende runden før luftvernssystemet NASAMS II skal inngå i Nato Response Force 9 (NRF9), Natos reaksjonsstyrke.

Foto: Stian Roen, ForsvaretFoto: Stian Roen, Forsvaret

Det er første gang Norge stiller med luftvernsstyrker i Nato-beredskap, og ifølge oberstløytnant Willy Borg-Lundquist er soldatene godt forberedte.

- Nå har vi testet utstyr og mannskaper i ekstrem kulde i Nord-Norge, og her borte har de fått prøvd seg i varmen. Temperaturen har ligget på rundt 40 varmegrader, med de utfordringer det medfører, sier Borg-Lundquist på telefon til ABC Nyheter.

Foto: Stian Roen, ForsvaretFoto: Stian Roen, Forsvaret

Fra 1. juli til 11. januar 2008 vil styrken, som teller rundt 250 mann med cirka 120 vernepliktige, være klare til å reise ut hvor som helst, der Nato finner det nødvendig, i løpet av fem dager.

Foto: Stian Roen, ForsvaretFoto: Stian Roen, Forsvaret

For norsk industri er dette oppdraget viktig. Allerede har man solgt luftvernssystemet til Nederland, og under testingen i USA har flere interessenter vært på plass for å se nærmere på luftvernssystemet. Kontrakten med Nederland var verdt 345 millioner kroner for produsenten Kongsberg Defense & Aerospace (KDA).

Under testingen i USA samarbeider de med våpenprodusenten Raytheon, og håpet er at også andre vil kjøpe systemet. Bare kontrakten på utstyr til Nederland medførte at ti personer ble ansatt i perioden frem til levering i 2009. Av de 160 ansatte i KDA Luftvern vil 30 personer jobbe med denne kontrakten.

Foto: Stein Lihall, ForsvaretFoto: Stein Lihall, Forsvaret

Testene i USA er siste del av verifiseringen av den andre typen NASAMS. I fire uker har soldater og utstyr prøvd seg hardt, og tirsdag, onsdag og torsdag har man gjennomført skarpskyting med systemet.

- Skarpskytingen har gått utmerket. Vi har skutt på mange mål samtidig, og både droner (store radiostyrte modellfly) og mål slept etter andre fly har måttet gi tapt for rakettene, sier Borg-Lundquist.

Foto: Stian Roen, ForsvaretFoto: Stian Roen, Forsvaret

Den største utfordringen har vært heten, og utstyret må tilpasses spesielt for det området det skal brukes i. Oberstløytnanten vil ikke være kategorisk på hvordan akkurat det har gått, men mannskapet som har sittet i vognene som styrer systemet har ikke lidd noen nød.

- Det mest spesielle som har skjedd er at vi måtte slå i hjel en klapperslange. Temperaturen i vognene har vært tilfredsstillende, men det er nettopp disse tingene vi skal se nærmere på i etterkant, sier Borg-Lundquist.

Den første versjonen av NASAMS, som mange tusen vernepliktige soldater har brukt opp gjennom årene, skal nå utfases. Hvor utstyret skal selges er ikke klart. Tidligere har både Spania og USA kjøpt denne typen utstyr fra Norge. USA benyttet utstyret for å beskytte luftrommet over Washington DC da George W. Bush ble innsatt for andre gang. Siden har NASAMS vært en fast del av det amerikanske luftvernet.

NASAMS II under utprøving på Andøya. Foto: Forsvaret.NASAMS II under utprøving på Andøya. Foto: Forsvaret.

Personvernpolicy