Var Mikke svensk viking?

Svenske arkeologer har funnet et bronsesmykke fra vikingtiden som har en slående likhet med Mikke Mus. Et bevis for at tidsmaskiner eksisterer, mener noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under utgravinger i den 2.000 år gamle byen Uppåkra ble det funnet en liten figur som faktisk ligner veldig på Mikke Mus. Foto: ScanpixUnder utgravinger i den 2.000 år gamle byen Uppåkra ble det funnet en liten figur som faktisk ligner veldig på Mikke Mus. Foto: Scanpix

Arkeologene fra historisk museum i Lund fant den lille bronsefiguren under utgravinger i den 2.000 år gamle byen Uppåkra i Skåne, Sveriges største jernalderboplass.

Men først for ei uke siden, da arkeologen hadde renset figuren, oppdaget de den slående likeheten med Disney-figuren, som i Sverige går under navnet Musse Pigg.

- Mikke Mus har alltid vært vår tidløse figur og har moret mange generasjoner. Dette styrker oss i den oppfatningen, men på en måte vi aldri hadde ventet, sier Disneykonsernet i en kommentar til funnet.

Det lille bronsesmykket fra 900-tallet har to store, runde ører på et like rundt hode, og har vært brukt til å holde sammen en kvinnedrakt. Sannsynligvis skal figuren forestille en løve, men smykket er nok laget av en person som aldri har sett et slikt dyr, tror arkeologene.

Nå håper de på flere funn av seriefigurer. Det hadde vært greit om Disneykonsernet kunne bidra med finansiering av utgravningene, synes Jerry Rosengren, arkeologen som fant Mikke Mus-figuren. (©NTB)

Personvernpolicy