Citizen Kane best igjen

Citizen Kane best igjen
Citizen Kane best igjen

Orson Welles-klassikeren topper liste over de 100 beste amerikanske filmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto/Copyright: AFI

Det amerikanske filminstituttet (The American Film Institute - AFI) er en uavhengig, nonprofitt organisasjon som ble dannet av Det nasjonale legatet for kunstartene (The National Endowment for the Arts) .

Instituttet ble etablert i 1967 da president Lyndon B. Johnson signerte Den nasjonale stiftelsen for kunstartene (The National Foundation on the Arts) og Loven om humaniora (The Humanities Act).

George Stevens, Jr. var organisasjonens første øverste sjef og direktør. I 1980 ble Jean Picker Firstenberg direktør, en posisjon han fortsatt har.et amerikanske filminstituttet fokuserer på trening via førstehåndserfaring med etablerte figurer fra organisasjonen, foruten å bevare gammel film som står i fare for å gå i oppløsning og forsvinne for allmennheten. Til tross for sitt navn fokuserer ikke organisasjonen alene på film, men også på TV og video.

(Kilde: Wikipedia)

En jury bestående av over 1500 filmkunstnere, kritikere og historikere stemte i går fram Citizen Kane til den beste filmen noensinne i en kåring i regi av Det amerikanske film instituttet (AFI).

De 100 beste amerikanske filmene noensinne ble presentert i TV-spesialen med navnet 100 Years, 100 Movies, 10th Anniversary Edition på kanalen CBS. Showet ble ledet av den kritikerroste skuespilleren Morgan Freeman.

Citizen Kane stjal førsteplassen fra filmer som Gudfaren og Casablanca.

Steven Spielberg er den mest profilerte regissøren på listen, representert med hele fem filmer.

AFI gjennomfører jevnlig denne kåringer.

  • - Amerikansk film har alltid reflektert og på mange måter definert hvem vi er, sier AFIs president Jean Picker Firstenberg ifølge Reuters.

  • - Men som alle kunstformer forandrer vårt syn på filmer seg over tid. AFI er stolt over å gjennomføre denne avstemningen hvert tiende år for å markere disse endringene i kulturelle perspektiver og for å introdusere nye generasjoner til klassikerne innen amerikansk film.

De ti beste er i følge AFI:

1 CITIZEN KANE 1941
2 GUDFAREN 1972
3 CASABLANCA 1942
4 RAGING BULL 1980
5 SINGIN' IN THE RAIN 1952
6 TATT AV VINDEN 1939
7 LAWRENCE OF ARABIA 1962
8 SCHINDLER'S LISTE 1993
9 VERTIGO 1958
10 TROLLMANNEN FRA OZ 1939

SE PRESENTASJON AV ALLE DE 100 FILMENE HER

Personvernpolicy