Vil varetektsfengsle 21 afghanere

Politiet oppløste natt til torsdag demonstrasjonen utenfor Stortinget. 21 afghanere er overlatt til Politiets utlendingsenhet og vil bli framstilt for varetektsfengsling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(André Lorentsen og Linus Hauge, NTB):

Politiet startet sin aksjon mot demonstrantene ved 00.30-tiden torsdag etter at fristen for å avslutte demonstrasjonen gikk ut klokken 22.00 onsdag kveld. Ved 01.30-tiden var alle de 45 afghanerne på vei til arresten i politihuset.

- Aksjonen forløp uten problemer av noe slag. 20 av afghanerne ble dimittert innenfor firetimersregelen, og vi har valgt å se bort fra bøtelegging. 21 har saker som Politiets utlendingsenhet mener er av en slik karakter at de vil holde på dem og forfølge sakene ut fra sitt ansvarsområde, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB.

Framstilles for fengsling

Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser at de 20 av de 21 pågrepne afghanerne skal framstilles for varetektsfengsling torsdag og fredag.

- Vi har pågrepet 21 personer for å gjøre undersøkelser rundt deres identitet og oppholdsstatus. Dette er personer som vi mistenker har oppholdt seg ulovlig i Norge. Deretter må vi undersøke om det er mulig å gjennomføre retur av disse til Afghanistan, sier informasjonssjef Roar Hanssen i PU til NTB.

Hanssen sier det er for tidlig å si hvor lang tid det vil ta før afghanerne eventuelt blir sendt tilbake til hjemlandet.

Ikke endelig avgjort

Utlendingsenheten må gjøre flere undersøkelser av den 21. pågrepne afghaneren. Han blir enten satt fri eller framstilt for varetektsfengsling.

De 20 personene som politiet valgte å dimittere har ikke Politiets utlendingsenhet lenger interesse av. Men det betyr ikke at de nødvendigvis oppholder seg lovlig i landet, understreker Hanssen.

- Jeg kjenner ikke alle detaljene, men det er ikke alle som har fått avslag på sin asylsøknad. Noen av dem har ikke en endelig avgjort sak, sier Hanssen.

- Må ut

Til sammen 45 afghanere slo leir foran Stortinget lørdag med bønn om å få bli i Norge og slippe å bli tvangsreturnert til hjemlandet. 41 av de 45 har fått endelig avslag på oppholdstillatelse i Norge. Det er uklart om det er disse 41 som var igjen da fristen for å oppløse demonstrasjonen onsdag kveld gikk ut.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har gjort det klart at afghanere som har fått endelig nei til oppholdstillatelse, må ut av landet. Siden mai i fjor har 65 afghanere med endelig avslag på sine asylsøknader forlatt Norge frivillig. 160 er blitt returnert av Politiets utlendingsenhet.

Ytterligere 800 afghanere har fått endelig avslag, men norske myndigheter kjenner ikke til hvor mange av disse som fremdeles oppholder seg ulovlig i Norge.Norske myndigheter har liten eller ingen oversikt over skjebnen til asylsøkere som blir tvangsreturnert til sine hjemland. (©NTB)

Oppdatert sak klokken 08.30

Personvernpolicy