Meny

Skjerpet legionella-vern ved smitte-fabrikken

Skjerpet legionella-vern ved smitte-fabrikken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilden til legionellautbruddet som krevde ti liv i 2005 har skjerpet bruken av ansiktsmasker.
Foto:
Bildet er identisk med det scrubberanlegget som står innendørs på Borregaard-anlegget, som ble utpekt som smittekilden til legionellautbruddet som krevde ti liv i 2005. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

En ny studie viser at legionellabakterier kan bevege seg fra vann til luft ved Borregaard-fabrikken, som var kilden til legionellautbruddet i Østfold i 2005. 55 mennesker ble smittet og 10 døde.

- Disse funnene har ikke bare relevans for Borregaard, men også for andre anlegg og for samfunnet generelt, sier informasjonsdirektør ved Borregaard Industrier, Dag Arthur Aasbø.

- Det ble funnet legionellabakterier i luften nær biorenseanlegget, og man fant ut at det er en nærspredning, opp til 200 meter innenfor Borregaards område, sier Janet Blatny, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt

Blatny har utført studien i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

- Konsentrasjonen av legionellabakterier er høyest rett over luftebassengene og avtar raskt med avstand fra bassengene, forklarer hun videre.

Nye vernetiltak

Det at bakterien kan spre seg i et begrenset område utenfor biobassengene, har ført til nye anbefalinger fra Folkehelseinstituttet om vernetiltak ved fabrikken og lignende anlegg.

- Vi har brukt slikt verneutstyr siden 2005, men på bakgrunn av resultatene har vi videreført og utvidet bruk av ansiktsmaskene i tråd med anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, kommenterer Aasbø ved Borregaard.

Helt konkret betyr dette at ansatte ved anlegget som under inspeksjoner eller kortere arbeid i nedslagsfeltet for bakteriene på opp til 200 meter, også må bruke masker, forklarer Aasbø. Men han legger til at det ikke er noen som arbeider permanent i det aktuelle området.

Fra vann til luft

Det store legionellautbruddet i mai 2005, hadde utspring i skrubberanlegget ved Borregaard Industrier i Sarpsborg.

Et såkalt skrubberanlegg renser luften for støvpartikler. I den prosessen brukes det blant annet vann. Da Borregaard ble utpekt som smittekilde i 2005, ble legionellabakterier påvist i biobassengene på kjemifabrikken. Men ingen tidligere studier har undersøkt om bakteriene sprer seg videre fra bassengene til luft.

- Studien gir nyttig og viktig informasjon ved arbeid ved tilsvarende anlegg, også i Sverige og Finland, sier Janet Blatny ved FFI.

Kan gi sykdom

Under studien ble det funnet flere legionella-arter i luften. En av dem tilhører gruppen Legionella pneumophila, som er den legionella-arten som først og fremst er påvist hos mennesker.

Men ifølge Ingeborg Aaberge ved Folkehelseinstituttet er det vanskelig å si om den arten som ble funnet i luften ved fabrikken kan føre til sykdom:

- Det vet vi ingenting om. Det er ikke den samme arten som var årsak til utbruddet i 2005, men vi vet at mange av de som er i den gruppen kan gi sykdom, sier hun.

- Er det riktig at legionella-faren er større enn antatt ved og rundt disse biorenseanleggene?

- Det er vanskelig å svare på, men man anbefaler nå noen vernetiltak. Disse ble satt i gang allerede etter utbruddet i 2005. Men vi ser på resultatene fra studien som en bekreftelse på at disse tiltakene er riktige, sier Ingeborg Aaberge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus