Skjerpet legionella-vern ved smitte-fabrikken

Skjerpet legionella-vern ved smitte-fabrikken
Skjerpet legionella-vern ved smitte-fabrikken
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilden til legionellautbruddet som krevde ti liv i 2005 har skjerpet bruken av ansiktsmasker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Bildet er identisk med det scrubberanlegget som står innendørs på Borregaard-anlegget, som ble utpekt som smittekilden til legionellautbruddet som krevde ti liv i 2005. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

En ny studie viser at legionellabakterier kan bevege seg fra vann til luft ved Borregaard-fabrikken, som var kilden til legionellautbruddet i Østfold i 2005. 55 mennesker ble smittet og 10 døde.

- Disse funnene har ikke bare relevans for Borregaard, men også for andre anlegg og for samfunnet generelt, sier informasjonsdirektør ved Borregaard Industrier, Dag Arthur Aasbø.

- Det ble funnet legionellabakterier i luften nær biorenseanlegget, og man fant ut at det er en nærspredning, opp til 200 meter innenfor Borregaards område, sier Janet Blatny, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt

Blatny har utført studien i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

- Konsentrasjonen av legionellabakterier er høyest rett over luftebassengene og avtar raskt med avstand fra bassengene, forklarer hun videre.

Nye vernetiltak

Det at bakterien kan spre seg i et begrenset område utenfor biobassengene, har ført til nye anbefalinger fra Folkehelseinstituttet om vernetiltak ved fabrikken og lignende anlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har brukt slikt verneutstyr siden 2005, men på bakgrunn av resultatene har vi videreført og utvidet bruk av ansiktsmaskene i tråd med anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, kommenterer Aasbø ved Borregaard.

Helt konkret betyr dette at ansatte ved anlegget som under inspeksjoner eller kortere arbeid i nedslagsfeltet for bakteriene på opp til 200 meter, også må bruke masker, forklarer Aasbø. Men han legger til at det ikke er noen som arbeider permanent i det aktuelle området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra vann til luft

Det store legionellautbruddet i mai 2005, hadde utspring i skrubberanlegget ved Borregaard Industrier i Sarpsborg.

Et såkalt skrubberanlegg renser luften for støvpartikler. I den prosessen brukes det blant annet vann. Da Borregaard ble utpekt som smittekilde i 2005, ble legionellabakterier påvist i biobassengene på kjemifabrikken. Men ingen tidligere studier har undersøkt om bakteriene sprer seg videre fra bassengene til luft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Studien gir nyttig og viktig informasjon ved arbeid ved tilsvarende anlegg, også i Sverige og Finland, sier Janet Blatny ved FFI.

Kan gi sykdom

Under studien ble det funnet flere legionella-arter i luften. En av dem tilhører gruppen Legionella pneumophila, som er den legionella-arten som først og fremst er påvist hos mennesker.

Men ifølge Ingeborg Aaberge ved Folkehelseinstituttet er det vanskelig å si om den arten som ble funnet i luften ved fabrikken kan føre til sykdom:

- Det vet vi ingenting om. Det er ikke den samme arten som var årsak til utbruddet i 2005, men vi vet at mange av de som er i den gruppen kan gi sykdom, sier hun.

- Er det riktig at legionella-faren er større enn antatt ved og rundt disse biorenseanleggene?

- Det er vanskelig å svare på, men man anbefaler nå noen vernetiltak. Disse ble satt i gang allerede etter utbruddet i 2005. Men vi ser på resultatene fra studien som en bekreftelse på at disse tiltakene er riktige, sier Ingeborg Aaberge.