Troll, midnattsol og festningsverk

Troll, midnattsol og festningsverk
Troll, midnattsol og festningsverk

Fredriksten Festning, Troll A-plattformen og Nordkapp er tre svært ulike kandidater til Norges syv underverker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Prosjektet "New 7 wonders" skal kåre de syv nye verdens underverk. ABC Nyheter har bedt om lesernes innspill til å kåre Norges underverk. Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Kongen på haugen

Norges naturlige underverker

Århundrets byggverk i Norge

Foto t.v.: Øyvind Hagen, Statoil.

Foto av Fredriksten og Nordkapp hentet fra Wikipedia under GFDL.

Avstemningen er avsluttet.

På nettet foregår det nå en avstemmning over vår tids verdens syv underverker. Vi vil gjerne høre hva du mener er Norges syv største underverker. Forslagene presenteres frem til fredag 22. juni. Da legger vi alle forslagene ut til avstemning blant leserne.

Her presenterer vi tre nye kandidater til Norges syv underverker.

Fredriksten Festning. Foto: Kjetil Bjørnsrud, via WikipediaFredriksten Festning. Foto: Kjetil Bjørnsrud, via Wikipedia

Fredriksten Festning

Fredriksten Festning er kanskje Norges flotteste festningsverk, og ligger på høyden over Halden. Festningen ble bygget i årene 1640-45 og er oppkalt etter den dansk-norske kongen Fredrik III. Fredriksten Festning var fra 1660 til 1814 en avgjørende del av forsvarsverkene våre, særlig etter at Halden, eller da Fredrikshald, ble grenseby etter Norge måtte avstå Bohuslän til Sverige i 1658. Det er kanskje ikke tilfeldig at østfoldingene også kan fjerde vers av nasjonalsangen vår.

Hovedfortet med bygningene innenfor festningsmurene danner kjernen i Fredriksten festning og det mange oppfatter som selve festningen. Utefortene, Gyldenløvebastion, Stortårnet og Overberget, ble etablert for å hindre fiendtlige styrker i å få fotfeste i forterenget.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble festningen nedrustet og nedlagt, men bevart som nasjonalt minnesmerke. Idag huser den blant annet Halden Historiske Samlinger, og tilbyr mange aktiviteter for store og små.

Nordkapp

Nordkappplatået. Foto via Wikipedia.Nordkappplatået. Foto via Wikipedia.

Nordkappklippen er Europas nordligste punkt og reiser seg 308 majestetiske meter over Barentshavet ved 71° nord. Opprinnelig het det karakteristiske platået Knyaskanes (den steile klippen), men ble omdøpt til Nordkapp (the North Cape) av en engelsk kaptein i 1553.

Fra Nordkapplatået har tusenvis av mennesker fått oppleve den magiske midnattsolen som Norge er så berømt for. Med en fantastisk utsikt mot en uendelig horisont farger solen havet glitrende gyllent.

Troll-plattformen

Troll A-plattformen har blitt kåret til «Århundrets ingeniørbragd» og vekker fortsatt oppsikt og beundring verden over. Plattformen er 472 m høy og har en tørrvekt på 678 tusen tonn. Da den ble slept ut til feltet i 1995, var det den største konstruksjonen som noensinne var blitt flyttet på.

Plattformens understell i betong tok fire år å bygge og på det meste var rundt 2000 mennesker engasjert i byggingen.

Troll er blitt betegnet som ett av verdens ti tekniske underverk i moderne tid, på linje med for eksempel den første månelandingen og den første hjertetransplantasjonen. Men når den opp på listen over Norges syv underverker?

Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Kongen på haugen

Norges naturlige underverker

Århundrets byggverk i Norge

Personvernpolicy