Avlyste steining etter norsk fordømmelse

Avlyste steining etter norsk fordømmelse
Avlyste steining etter norsk fordømmelse
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Barbarisk, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre og protesterte mot at lokale myndigheter i Iran vil steine to til døde. Onsdag ettermiddag ble Iran presset til å avlyse henrettelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
OFFENTLIG STEINING

Disse opptakene ble offentliggjort i 1998 etter å ha blitt smuglet ut av Iran. Henrettelsene skal ha funnet sted i det nordlige Iran i 1991, men den iranske ambassaden i Bonn hevdet opptakene var falske. (foto: Scanpix)

(Kjell Arild Nilsen, NTB):
Iranske fengselsmyndigheter har avlyst den planlagte steiningen av en mann og en kvinne som hadde et utenomekteskapelig forhold, får Utenriksdepartementet opplyst i Teheran.

Norges ambassade i Teheran mottok onsdag ettermiddag opplysninger fra fengselsvesenet i Iran som sier at de planlagte henrettelsene er avlyst.

- Disse opplysningene kommer fra fengselsvesenets leder, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Det er vurderingen i Teheran at de raske reaksjonene har vært en viktig årsak, tilføyer han.

Etter det NTB forstår, er det fortsatt uklart om steiningen er endelig avlyst eller bare utsatt. I skrivet med opplysningen brukes ordet «cancelled», som ikke er helt utvetydig.

Dobbel taktikk fra Iran

Norge innkalte tidligere onsdag Irans ambassadør til UD og tok sterkt avstand fra den planlagte steiningen.

- Barbarisk, er utenriksministerens karakteristikk.

I samtalen med ambassadøren fastslo Støre at steiningen ville være i strid med Irans internasjonale forpliktelser. Han gjorde det også klart at Stortingets utenrikskomités planlagte Iran-reise neste uke neppe ville bli noe av om steiningen fant sted som planlagt torsdag morgen.

Samtidig med dette tok Norges ambassade onsdag kontakt med flere andre lands ambassader i Teheran for å reagere mot steiningen. Støre er likevel forsiktig med å tilskrive den iranske endringen norske og andre internasjonale reaksjoner æren for at steiningen er stoppet.

- Jeg vil ikke sette to streker under det svaret, sier han, og legger vekt på at man må holde oppmerksomheten på problemet.

- Iran har et moratorium mot steining, og likevel skjer det vi nå har sett, sier han.
Han legger ellers vekt på at påvirkningen av Iran ikke kunne skjedd uten diplomatiske forbindelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trebarnsmor og tobarnsfar dødsdømt

Den iranske trebarnsmoren Mokarrameh Ebrahimi (43) er dømt til døden ved steining for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold. Også mannen hun hadde forhold til er dømt til å steines til døde. De har begge sittet i fengsel i elleve år, men nå ville myndighetene i Iran iverksette dødsdommen, ifølge den iranske menneskerettighetsorganisasjonen Stop Stoning Forever Campaign.

Henrettelsen skulle etter planen finne sted torsdag morgen lokal tid i byen Takestan nordøst i landet.

Den norsk-iranske menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddan mener likevel det er for tidlig å glede seg over budskapet fra Iran.

- Myndighetene i Iran benekter at det i det hele tatt benyttes steining, like fullt skjer det i regi av lokale myndigheter, sier Moghaddan til NTB.

Han er lege og forsker ved Universitetet i Oslo, og jobber tett med den iranske antisteiningskampanjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter steining likevel

- Jeg frykter at de lokale myndighetene i Takestan uansett vil fullbyrde steiningen, men at det vil skje i det skjulte og ikke i full offentlighet slik det opprinnelig var ment, sier Moghaddan.

- Forberedelsene er i full gang. Ifølge mine kilder er det allerede gravd to hull som de dødsdømte skal plasseres i, sier han.

Amiry-Moghaddam forteller at kvinnen og mannen har et elleve år gammelt barn sammen, i tillegg til å ha barn fra hvert sitt ekteskap.

Iranske myndigheter nekter for at henrettelser ved steining fortsatt brukes i Iran, etter at landet i 2002 inngikk en avtale med EU om å slutte med denne praksisen.

- Men steining praktiseres likevel, blant annet foreligger det sikre bevis for at to personer ble steinet til døde i mai i fjor i byen Mashad nordvest i Iran., ifølge norsk-iraneren. Iranske medier har forbud mot å nevne ordet «steining». (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdatert med at steiningen ble avlyst klokken 17.20 og med helt ny sak klokken 18.00.


FAKTA OM HENRETTELSE VED STEINING:

- Steining er en henrettelsesmetode som i våre dager brukes av Nigeria, Saudi-Arabia, Sudan, Pakistan, Afghanistan og De forente arabiske emirater. Alle disse landene styres av de strenge islamske sharialovene. Steining benyttes også i kurdiske områder i Irak. Det er særlig utroskap og blasfemi som straffes med steining.
- Iran inngikk en avtale med EU i desember 2002 der landet offisielt gikk med på å slutte å bruke steining som henrettelsesmetode. Men både Amnesty International og flere andre menneskerettighetsgrupper har påvist at steining fortsatt brukes i Iran.
- Henrettelser i Iran er offentlige, og ifølge menneskerettighetsgrupper oppfordrer lokale myndigheter befolkningen til å delta i steiningen.
- Den dødsdømte får først kroppen surret inn i et stramt klede. Deretter blir personen delvis begravd, i stående posisjon. Kvinner begraves til brystet, menn begraves til livet. Deretter blir det kastet store steiner på dem til de dør.
(Kilde: Wikipedia)