Sjokolade kan bli billigere

Et utvalg satt ned av regjeringen mener alle sukkerholdige matvarer bør få samme avgift. Det betyr at sjokoladen kan bli billigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Utvalget vil fjerne særavgiften på sjokolade- og sukkervarer som ble innført som en luksusskatt så langt tilbake som i 1922. Utvalget har sett nærmere på alle særavgiftene i Norge, og mener alle sukkerholdige produkter bør ha den samme avgiften.

Særavgiften på sjokolade og sukkervarer er i dag 16,07 kroner per kilo. Dersom utvalgets anbefalinger fulgt, betyr det at sjokoladen blir 15-30 prosent billigere enn i dag.

- Vår intensjon er at dersom denne avgiften fjernes, så skal det komme forbrukerne til gode, sier informasjonssjef Ellen Behrens i Nidar til NRK.

- Usunt

Men ikke alle er begeistret for forslaget. Går prisen ned, betyr det at folk kommer til å spise mer sjokolade, advarer ernæringsprosessor Kåre Norum.

- Det er helt naturlig at du spiser litt mer av det, hvis du synes det er godt og det er billig, sier Norum til NRK.

Regjeringsutvalget mener det er mer rettferdig at alle sukkerholdige varer får samme avgift, og foreslår derfor at dagens avgift erstattes med en sukkeravgift. Da vil for eksempel kaker, kjeks og is bli dyrere, mens sjokoladen blir billigere.

- Jeg vil gjerne at man får en generelt stor avgift på sukkerholdige produkter som også omfatter sjokoladeprodukter, slik at de ikke blir billigere, men heller at de blir dyrere, sier Norum.

Klar fredag

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) presenterte tidligere i år en handlingsplan for bedre kosthold. Her varslet Brustad virkemidler som i form av pris og avgifter.

Overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) innrømmet Brustad i april at det kan bli intern dragkamp om saken i regjeringen.

Det regjeringsoppnevnte utvalget ledes av forskningsleder Brita Bye, og fredag leverer utvalget sin rapport til regjeringen. Utvalgets mandag har blant annet vært å vurdere hvordan dagens særavgifter ivaretar målene om å skaffe staten inntekter på en best mulig måte. Utvalget har også vurdert hvordan særavgiftene påvirker rammebetingelsene for enkeltnæringer og fordeling av reell kjøpekraft. (©NTB)

Personvernpolicy