Århundrets byggverk i Norge

Århundrets byggverk i Norge
Århundrets byggverk i Norge

Vi fortsetter presentasjonen av foreslåtte kandidater til Norges syv underverker med en bokby, søsterkirker, en fotballstadion og olympisk fjellhall. Og ikke minst vinneren av «Århundrets byggverk i N

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Prosjektet "New 7 wonders" skal kåre de syv nye verdens underverk. ABC Nyheter har bedt om lesernes innspill til å kåre Norges underverk. Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Kongen på haugen

Norges naturlige underverker

Foto til venstre: Det fantastiske buktende kystlandskapet langs Atlanterhavsveien. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Avstemningen er avsluttet.

På nettet foregår det nå en avstemmning over vår tids verdens syv underverker. Vi vil gjerne høre hva du mener er Norges syv største underverker er. Forslagene presenteres frem til fredag 22. juni. Da legger vi alle forslagene ut til avstemning blant leserne.

Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien er veiforbindelsen som knytter Averøy og Eide sammen på Nordmøre i Møre og Romsdal. Veien er 8274 meter lang og ble åpnet i 1989. Den bukter seg fra øy til øy over hele åtte bruer gjennom vakkert kystlandskap med rorbuer, hytter og kafeer.

I tillegg til et rikt dyreliv, med sjøfugl, kystsel og fine fiskeplasser, kan man dykke, bade og leie båt i umiddelbar nærhet. De ulike årstidene er et unikt bakteppe for opplevelser på Atlanterhavsveien, og høststormene der sjøen slår høyt over veien kan være en mulighet til å oppleve naturkreftene på nært hold.

Atlanterhavsveien er blant landets ti best besøkte naturbaserte turistattraksjon, med over 283 000 besøkende i 2004. I forbindelse med 100-års jubileet for unionsoppløsningen i 2005 ble veien kåret til «Århundrets byggverk i Norge» i en konkurranse arrangert av Byggeindustrien.

Gjøvik Olympiske Fjellhall

Gjøvik Olympiske Fjellhall ble bygd for å huse ishockeykamper under de syttende olympiske vinterleker i 1994. Med 5830 sitteplasser er hallen verdens største publikumshall i fjell og ligger 120 meter inne i Hovdetoppen, midt i Gjøvik sentrum.

I dag brukes hallen til både et bredt spekter av idrettsaktiviteter, konserter og ulike utstillinger. Hallen har Norges største helleristningsutstilling og en fotoutstilling med OL-minner.

Hallen kom på tredje plass i Byggeindustriens konkurranse om «Århundrets byggverk i Norge» i 2005, men klarer den å komme på listen over Norges syv underverk?

Brann Stadion

Brann Stadion. Foto: Royal League / Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Brann Stadion. Foto: Royal League / Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .

Underverk for noen, men kanskje ikke for alle. Vi mistenker at det er en ivrig Brann-tilhenger som har foreslått favorittklubbens stadion som kandidat til norske underverker. Brann Stadion ligger på Minde sør for Bergen sentrum og er hjemmebanen til Sportsklubben Brann. Stadion stod klar i 1919 og er i dag Norges tredje største stadionanlegg.

Kapasiteten i dag er 19400, hvorav ca. 15400 er sitteplasser, men stadion er under ombygging med mål om å ta 25 000 tilskuere.

Selvbetjening i bokbyen i Mundal. Foto: Jon HaugeSelvbetjening i bokbyen i Mundal. Foto: Jon Hauge

Bokbyen

Om den ikke når opp som et underverk, så kan Bokbyen i Mundal, sentrum av Fjærland, i Sogndal kommune hedres med god omtale. Rundt trehundre fastboende har skapt en bokby med tolv bokutsalg og en samling på over 250 000 bøker.

Bokbyen ble grunnlagt i 1995 etter idè av Hay-on-Wye i England. En bokby - village de livres, book town, kirjakylä - er et lite tettstad med bruktbokhandel som dominerende særpreg.

Søsterkirkene på Gran

Søsterkirkene på Gran er to steinkirker fra middelalderen plassert ved siden av hverandre på Gran på Hadeland.

Nicolaikirken er den største av de to og er bygget rundt 1150 og har 250 plasser. Mariakirken er mindre, men antakeligvis noe eldre. Den har plass til rundt 150 mennesker og har i de senere årene blitt brukt til mer spesielle tjenester.

Sagnet sier at det var to søstre som var uvenner og måtte ha hver sin kirke, men i middelalderen var det ikke uvanlig at det ble bygget flere kirker tett inntil hverandre, men med forskjellig funksjon. Mariakirken var trolig klosterkirke eller kirke for sognet, mens Nicolaikirken var kirke for Hadeland fylke.

Synes du disse er verdige kandidater til listen over Norges 7 underverker? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Kongen på haugen

Norges naturlige underverker


Personvernpolicy