Kan ikke polsk - får ikke jobb

Kan ikke polsk - får ikke jobb
Kan ikke polsk - får ikke jobb

Britiske jobbsøkere som ikke kan polsk kan bare glemme å plukke jordbær i England.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problem
Britiske politikere mener lokale arbeidstakere blir skjøvet ut i kulden av polske arbeidere. Bildet er fra Tyskland. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Ifølge det britiske parlamentsmedlemmet Malcolm Moss har den østeuropeiske arbeidsinnvandringen til Storbritannia ført til uventede problemer for britiske arbeidsløse.

Nå har situasjonen blitt slik at for å få jobb i landbruket så er det nesten helt nødvendig å snakke polsk, og lokale arbeidssøkere, som naturlig nok ikke har lært seg polsk riktig ennå, blir altså stoppet i døren.

Polakker har blitt utrolig viktige for landbruket i East Anglia, og i andre deler av England. Polakkene har fått mange jobber, blant annet i pakkeindustrien for landbruksprodukter.

Moss fortalte mandag om hvordan en av hans velgere hadde blitt nektet arbeid ved en fabrikk fordi hun ikke snakket polsk, skriver Daily Mail.

- En kvinne kom til meg for å fortelle om datterens opplevelse av å søke arbeid. Datteren, som er 18 eller 19 år gammel hadde vært på arbeidskontoret, men der var det få tilbud, og hun ble oppfordret om å gå direkte til de lokale fabrikkene, sier Moss.

- Der fikk hun vite at de ikke ansatte folk direkte, men at det var en mann som tok seg av det for dem. Hos denne personen fikk hun høre at hvis hun ikke snakket polsk, var det ikke noen vits å ansette henne, fordi alle de andre ansatte snakket bare polsk.

- De kommer ikke til å akseptere deg, og du kommer ikke til å klare å kommunisere med dem på noen som helst måte, fikk hun høre.

- Dette er jo åpenbar diskriminering, og det er ikke rart at arbeidsløsheten blant unge stiger, hvis det er slik det foregår, sier Moss.

Moss, som representerer de konservative i parlamentet forklarte at kvinnen hadde kommet til ham i tidlig i 2006, og at han ikke husket hvilken fabrikk det var snakk om. Moss tok opp saken under en debatt om innvandring i underhuset mandag.

Ifølge ham er eksemplet med på å beskrive hvorfor mange av hans unge velgere går arbeidsledige.

- Det er ikke bare polske arbeidere. De er også litauere, estlendere og andre. Lokale ungdommer får ikke jobber i de fabrikkene der de historisk sett har jobbet. Jeg har prøvd på alle mulige måter å løse problemet, sier han.

- Hvor har det blitt av de som originalt bodde her. Dette er folk som ikke nødvendigvis har biler, og som ikke kan reise for å finne arbeid, så hvor blir de av i lokalmiljøet, sier Moss.

Han mener det er meningsløst å si at østeuropeerne bare tar jobber de lokale ikke vil ha.

- I min valgkrets gjør de jobber som lokale gjorde inntil noen få år siden. Vi kan ikke la oss lure - her er det snakk om å skyve ut de lokale av arbeidsmarkedet, sier Moss.

Han mener også at de som organiserer arbeidskraften i stor grad utnytter de utenlandske arbeiderne ved å selv bringe dem til landet, for så å betale dem utrolig lave lønninger og bo under dårlige forhold.

Britiske tall som ble sluppet i mai viser at det har vært en voldsom økning i antallet immigranter til Storbritannia, siden 11 østeuropeiske land som Polen, Litauen og Estland ble med i EU i 2004.

Cirka 640.000 østeuropeere, de langt fleste polske, har registrert seg som arbeidstakere i Storbritannia. Men eksperter mener tallet egentlig er så høyt som 800.000, fordi de som er selvstendig næringsdrivende, partnere og barn ikke registreres.

Personvernpolicy