Gjennombrudd for norsk Sudan-styrke

Gjennombrudd for norsk Sudan-styrke
Gjennombrudd for norsk Sudan-styrke

Fredag får Norge vite hvordan et FN-bidrag til Sudan vil se ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det bekreftet at Norge og Sverige er enige om at vi sammen skal sende om lag 4-500 soldater til en FN-styrke i Darfur.

- Jeg har pratet med min kollega i Sverige, og vi er enige om at vi sammen skal bidra med det antallet soldater vi har snakket om tidligere. Dette legger vi frem på en styrkegenereringskonferanse i New York fredag, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet til ABC Nyheter.

Har vært usikkert

Tidligere har det vært mye usikkerhet om hvorvidt Norge kom til å delta i en FN-styrke til Sudan, slik man lenge har ønsket. Usikkerheten har først og fremst dreid seg om hvilken kommandostruktur et norsk bidrag skulle underlegges. I helgen godtok Sudan en større FN-styrke, og dermed er hele denne problematikken et tilbakelagt stadium.

- Plan A er å opprettholde tilbudet vi har kommet med tidligere, men vi vet jo for så vidt ikke om styrken fra FN kommer til å se ut slik som man har snakket om tidligere, det kan jo bli endringer. Men hvis alt går som vi tror så kommer vårt tilbud til å bli på cirka 200 ingeniørsoldater, sier Barth Eide.

Har robust mandat

FN-styrken som nå skal klargjøres vil bestå av cirka 20.000 soldater. FN-resolusjon 1706 er et kapittel 7 bidrag, og har dermed svært robuste handlingsmuligheter, langt videre enn det som tradisjonelt har vært saken. Tidligere har det vært sagt at norske soldater kan være reiseklare på fire måneder.

- Nå skal det sies at ting stadig kan endre seg, og selv om vi og Sverige er enige om å bidra til en felles styrke, så er ikke alt hundre prosent riktig ennå. Det kan skje at det ligger endringer i mandat, eller utforming på styrken som gjør at vi ikke får se norske soldater på bakken i Sudan, men sjansen har aldri vært større for at så skal skje, sier Barth Eide.

- Kina har vært sentrale

Mange spør seg hva grunnen egentlig er for at den sudanske regjeringen har snudd. Statssekretæren mener det dreier seg om to årsaker til den drastiske holdningsendringen.

- Selvsagt har et stadig kraftigere press fra USA og Vesten hatt sitt å si, men det som kan være hovedårsaken til snuoperasjonen er press fra Kina. Kina har betydelig makt i Sudan, og hvis de har sagt: «Dette er en så bra deal som dere får, ta den,» så kan det ha vært nok til å gjøre utslaget, sier Barth Eide.

Tidligere har blant annet Jan Egeland innrømmet at han som FNs nødhjelpskoordinator brukte for lite tid i Beijing da han prøve å løse opp i Darfur-krisen.

Bergens Tidende skrev tirsdag at en norsk FN-styrke til Sudan vil ha en prislapp på omtrent én million kroner per soldat per år. Dermed kan et styrkebidrag løpe opp i en kostnad på flere hundre millioner kroner.

Personvernpolicy