Israel vil knuse Hamas på Gaza

Israel vil knuse Hamas på Gaza
Israel vil knuse Hamas på Gaza

Israel vil tvinge Hamas-makthaverne i Gaza i kne, først med økonomisk press. Og hvis det ikke virker, har statsminister Ehud Olmert sine militære virkemidler som et ris bak speilet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muskler

En israelsk stridsvogn krysser grenseovergangen Erez mellom Israel og Gazastripen der 150 palestinere sitter fast etter at de har forsøkt å komme seg til Vestbredden via Israel (Foto: Mohammed Salem, Reuters)

Israelske stridsvogner rullet tirsdag noen hundre meter inn på Gazastripen ved grenseovergangen Erez, der 150 flyktende palestinere er blitt stående fast.

Det er ingen tegn som tyder på at den begrensede aksjonen tirsdag er innledningen til en større militæroperasjon, selv om Israels nye forsvarsminister Ehud Barak skal ha varslet en større operasjon for å knuse Hamas-regimets evne til å rette rakettangrep eller andre voldsaksjoner mot Israel.

En talsmann for den israelske hæren sa at stridsvognene ved Erez ble sendt inn for å beskytte grenseovergangen. Han framholdt at aksjonen ble nødvendig etter at væpnede menn mandag skjøt og drepte en av president Mahmoud Abbas’ polititjenestemenn.

Flyktningene ved Erez-overgangen havnet mandag i kryssild mellom den israelske hæren og palestinske opprørere.

Evakuerer sårede

De israelske soldatene evakuerte sårede som hadde søkt tilflukt ved grenseovergangen av frykt for represalier fra Hamas. Palestinerne ble fraktet til Israel for medisinsk behandling. Noen av de evakuerte ble såret under sammenstøt mandag.

Samtidig begynte lastebiler fra FNs matvareprogram (WFP) å frakte mat og medisiner inn i Gaza fra Israel. Det er første gang siden Hamas tok makten på Gazastripen i forrige uke at det kommer forsyninger fra Israel. I alt tolv lastebiler krysset grensen

Forutsatt at Hamas ikke forstyrrer forsendelsene, vil leveransene fortsette å komme fra Israel de neste dagene, ifølge den israelske militære talsmannen Shlomo Dror og representanter for WFP.

Miljøvernminister Gideon Ezra, som tidligere var tilknyttet sikkerhetstjenesten Shin Bet, sier at den populære palestinske Fatah-lederen Marwan Barghouti må bli satt fri fra fengsel for å forsterke den nye regjeringen på Vestbredden. Barghouti ledet Tanzim-organisasjonen som er blitt anklaget i Israel for å ha stått bak en lang rekke voldelige aksjoner mot israelske mål.

- President Mahmoud Abbas trenger støtte, sa Ezra til israelsk radio. Han tok også til orde for at andre Fatah-ledere bør løslates. En annen minister, turistminister Yitzhak Aharonovitch, protesterer mot forslaget og kaller Barghouti en avskyelig drapsmann som er dømt til flere livstidsdommer. Barghouti er meget populær blant palestinerne og blir sett på som en mulig etterfølger for Abbas. Fatahs generalsekretær på Vestbredden ble pågrepet i Ramallah i 2002, og i 2004 fant en israelsk domstol ham skyldig i medvirkning til drap på israelere i de okkuperte områdene.

Beleiring

Samtidig som Israel vil støtte opp under Abbas og den nye Fatah-regjeringen på Vestbredden, vil landet ta et kvelende økonomisk grep rundt den isolerte Gazastripen for å tvinge de nye makthaverne fra Hamas-bevegelsen i kne. Israel liker ikke tanken på å dele grense med et territorium som styres av en islamistisk organisasjon, og statsminister Ehud Olmert har sagt at han vil isolere Hamas-regimet som tok makten under kampene i forrige uke. Dette var budskapet han la fram for president George W. Bush i Washington tirsdag, og USA har allerede kommet med lignende signaler. - Vi ønsker å gjøre Hamas til en paria og hindre at organisasjonen får slutte seg til det internasjonale spillet, sier en talsmann for Olmert.

- Stans alle forsyninger

Talsmenn for den israelske høyresiden har tatt til orde for å stanse alle forsyninger til Gazastripen. - Men dette vil spille ballen rett i fanget på Hamas, skriver spaltisten Bradley Burton i avisen Haaretz. Ris bak speilet Hvis den økonomiske beleiringen av Gazastripen ikke tvinger Hamas i kne, har forsvarsminister Ehud Barak antydet at den israelske hæren vil rykke inn i territoriet og knuse Hamas-regimets militære slagkraft. Barak, som tidligere har vært statsminister, ble innsatt tirsdag, men varslet militære operasjoner allerede da det ble klart at Fatah kom til å bli drevet ut av sine maktposisjoner i Gaza. Angrepet kan bli gjennomført i løpet av få uker, ifølge avisen The Sunday Times.

- Spørsmålet (om et angrep) er ikke hvis, men når, sa en israelsk militær talsmann til avisen i helgen. Barak skal allerede ha bedt om at det lages en detaljert plan for å sette inn to panserdivisjoner og en infanteridivisjon, støttet av F-16-fly og angrepsdroner. (©NTB-Ole Walberg)

(Saken er oppdatert)

Les mer om den dramatiske utviklingen i Midtøsten

Personvernpolicy