Filmen i mitt liv: Cinema Paradiso

Filmen i mitt liv: Cinema Paradiso
Filmen i mitt liv: Cinema Paradiso

Skeiv filmsjef velger seg en sentimental italiener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: www.kinoswiat.pl/filmweb

Skeive filmerer en årlig internasjonal filmfestival med fokus på homo-, bi- og transkjønnete temaer. I år går festivalen av stabelen fra den 22. til 27. juni.

Festivalen startet opp som Homofilmklubben i 1990 og er i dag et av de største og mest populære arrangement under de årlige homodagene Skeive dager i Oslo.Skeive filmer har som formål å vise spillefilmer, dokumentarfilmer og kortfilmer fra hele verden som omhandler homofili i en eller annen form.Skeive filmer arrangerer også spesialvisninger med spillefilmer/dokumentarer og debatter i samarbeid med ulike institusjoner og interesseorganisasjoner, blant andre Helseutvalget, Amnesty International,

Landsforeningen for transkjønnete (LFTS) og Skeiv Verden. Skeive filmer er en uavhengig, idealistisk forening og medlem av Norsk Filmklubbforbund.

Tone Simonnes er leder av filmfestivalen Skeive Filmer. (Foto: Privat)Tone Simonnes er leder av filmfestivalen Skeive Filmer. (Foto: Privat)

1. Hvilken film vil du si har vært viktigst i livet ditt?

- Hvert år dukker det opp noen favorittfilmer, enten i kinomørket her i Norge, eller på filmfestivaler når jeg er på leting etter gode filmer til Skeive filmer. Men det er en film som alltid vil være med meg, og det er Cinema Paradiso av Guiseppe Tornatore.

2. Hva er det med denne filmen som er så spesielt?

- Cinema Pardiso er en sjarmerende, trist og nydelig italiensk film, som også er en stor hyllest til filmen. Den er et bevis på hvor bra et slikt medium kan brukes, med vakre bilder, nydelig musikk av Ennio Morricone og den gode historien. Forholdet mellom lille Toto og den eldre filmmaskinisten Alfredo står sentralt og viser at vennskap har ingen aldersgrenser, og hvordan viktige personer rundt deg på en umerkelig måte er med på å styre hvilke valg du gjør i livet ditt. Alfredo sier til lille Toto at livet ikke er som på film, men hva om det er filmen som skaper livet?

3. Når så du denne filmen første gang?

- Jeg er litt usikker på når jeg så den første gangen, tror jeg kan ha sett den på NRK tidlig på nittitallet. Men husker filmen best da den ble vist som pensum da jeg gikk på filmvitenskap grunnfag i Lillehammer i 1999.

4. Hvor mange ganger har du sett denne filmen?

- Det er en av de sjeldne filmene jeg kan se flere ganger, men noen ganger ser jeg bare deler av den. Men jeg blir like involvert hver gang jeg ser Cinema Paradiso. Jeg har sikkert sett den 15-20 ganger i løpet av ti år.

5. Hvorfor skal andre se denne filmen?

- Ønsker du å se ren filmkunst, bli berørt og nyte en god historie hvor Morricones musikk smyger seg rundt det Sicilianske landskapet, så er det ingen tvil, dette er en av de beste filmene som er laget!

Hva er filmen i ditt liv? Svar på spørsmålene over og send inn sammen med et bilde av deg selv til elise@abcnyheter.no

Flere filmer i folks liv:

- Bård Breien: Taxi Driver

- Even Benestad: Blue Velvet

Personvernpolicy