Nesten 10 millioner flyktninger i verden

Nesten 10 millioner flyktninger i verden
Nesten 10 millioner flyktninger i verden

Tallet på flyktninger i verden økte i fjor til nesten 10 millioner, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR. Volden i Irak er den viktigste årsaken til økningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geneve (NTB-AFP-AP): - For første gang siden 2002 ser vi igjen en økning i antallet flyktninger, sier UNHCR i sin årsrapport, som legges fram tirsdag.

Antallet flyktninger økte i 2006 med 1,2 millioner mennesker til 9,9 millioner. Økningen tilsvarer de 1,2 millioner irakere som flyktet til nabolandene Jordan og Syria.

I tillegg flyktet 300.000 irakere til andre land. Tallet på flyktninger fra Irak ble femdoblet i fjor, skriver UNHCR.

Tallene gjelder fram til utgangen av 2006. Men nyere tall fra UNHCR viser at flyktningstrømmen fra Irak fortsetter å vokse.

Flest fra Afghanistan

Irak har dermed verdens nest største gruppe av flyktninger. Afghanistan topper fortsatt den dystre statistikken, med 2,1 millioner flyktninger, de fleste i Pakistan.

Til sammen nesten 2 millioner mennesker har flyktet fra Sudan, Somalia, Kongo og Burundi.

De 4,3 millioner palestinere som bor i Jordan, Libanon, Syria og okkuperte palestinske områder er ikke med i UNHCRs oversikt. De faller under mandatet til UNRWA, FN-byrået som arbeider spesielt med de palestinske flyktningene.

Flere internt fordrevne

Men den suverent største gruppen på flukt er de såkalt internt fordrevne, det vil si mennesker som er på flukt innen sitt eget land.

Ved utgangen av 2006 ble det registrert hele 24,5 millioner internt fordrevne, en økning på over 50 prosent i forhold til året før. Formelt sett blir de ikke regnet som flyktninger, fordi de ikke har krysset noen landegenser. (©NTB)

Personvernpolicy