- Lavkarbo-dietter øker kreftfaren

- Lavkarbo-dietter øker kreftfaren
- Lavkarbo-dietter øker kreftfaren

Dietter som styrer unna karbohydrater kan øke risikoen for kreft i tarmen, advarer forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:
Ifølge skotske forskere er det ikke lurt å kutte ut brød og andre kilder til karbohydrater. Lavkarbo-dietter kan nemlig øke kreftfaren, mener de. (Foto: Flickr.com)

Lavkarbo-dietter, som Atkins-dietten, benyttes av mange for å gå ned i vekt. Men nå mener forskere fra Rowett Reasearch Instituet i Aberdeen, Skottland, å ha funnet en link mellom redusert inntak av karbohydrater og redusert produksjon av bakterier som beskytter mot kreft. Det melder BBC.

Forskerne mener at karbohydrater er nødvendig for å sikre produksjon av en fettsyre som beskytter mot tarmkreft.

Fettsyren (butyrate) produseres av bakterier i magen og hjelper til med å bryte ned kreftceller.

Kraftig reduksjon

Lavkarbo-dietter går ut på at man reduserer inntak av matvarer som er rike på karbohydrater, som for eksempel poteter og brød. Dette kan føre til vekttap.

Ifølge forskerne oppstår problemene dersom slankeren er fristet til å fortsette med et lavt inntak av karbohydrater over lengre tid.

Studien sammenlignet en gruppe menn som kun fikk i seg 24 gram karbohydrater per dag, med en gruppe som fikk i seg 400 gram.

Resultatet var at produksjon av den viktige fettsyren ble fire ganger høyere hos deltagerne som fikk i seg mye karbohydrater enn hos de som fikk i seg lite.

- I det lange løp kan slike dietter føre til tarmkreft, sa professor Harry Flint som står bak studien.

- Det er en sykdom som kan forhindres, og det er bevist at dårlig kost øker risikoen.

Flint mener det er sannsynlig at resultatene vil være lignende hos kvinner.

Personvernpolicy