Noas ark – En gang til!

Noas ark – En gang til!
Noas ark – En gang til!

Greenpeace har bygget en kopi av Noas ark på Ararat-fjellet i Tyrkia. De vil helst slippe å ta den i bruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 tyske og tyrkiske snekkere har brukt fire uker å på å bygge en båt basert på den bibelske historien om Noas ark. Båten bygges på Ararat-fjellet 2500 meter over havet, og vil nok aldri bli sjøsatt.

Båten bygges for å minne verdensledere på at tiden er kort hvis vi ønsker å stoppe den globale oppvarmingen.

- Vi ser kun begynnelsen av en katastrofe. Noas ark er en måte for oss å synliggjøre hvor alvorlig situasjonen er, mens den også symboliserer håp og minner om at det fortsatt er tid til å redde planeten og våre liv, sa tyske Andree Boehling ifølge dagsavisen TDN.

Et ansvar for verdens ledere

Aktivistene bak arken mener verdenslederne har et stort ansvar, og at det er nødvendig å gå til umiddelbare og drastiske skritt for å kutte utslipp av klimagasser.

- Klimaforandringene er en realitet, det skjer nå, og med mindre verdens ledere tar ansvar vil vi i de neste tiårene se menneskelig lidelse på en skala vi ikke har vært vitne til i moderne tider, uttalte aktivisten Hilal Atici ifølge nyhetsbyrået AP.

- Det er fortsatt ikke for sent å avverge verdens største naturkatastrofe noensinne, la hun til.

- La arken være et symbol på at verdens regjeringer må gå til handling for å beskytte oss fra klimaforandringene, uttalte kampanjens koordinator Erkut Ertürk ifølge TDN.

Ararat-deklarasjonen

Båtbyggerne benyttet 31. mai anledningen til å vedta en deklarasjon, Ararat-deklarasjonen, som ble opplest av Okan Bayülgen, en av Tyrkias mest kjente TV-personligheter, samtidig som 208 duer, en for hvert land, ble sluppet fri.

Deklarasjonen krever at verdens ledere går til handling for å beskytte de grunnleggende menneskerettigheter liv og helse, som begge er truet av klimaendringer

- Vi minner dere om at deres mandat er å beskytte våre liv, våre hjem, våre samfunn og våre naturressurser fra både menneskeskapte og naturlige trusler. Dere må ikke, verken gjennom lovgivning eller handling, gjøre noe som truer velstanden til de som har valgt dere, sier deklarasjonen ifølge Greenpeace.

Personvernpolicy