Norges naturlige underverker

Norges naturlige underverker
Norges naturlige underverker

Norge er velsignet med vakker natur og slående landskap. Blir noen av disse naturlige underverkene med på listen over Norges syv underverker?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Prosjektet "New 7 wonders" skal kåre de syv nye verdens underverk. ABC Nyheter har bedt om lesernes innspill til å kåre Norges underverk. Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Kongen på haugen

Foto til venstre: Aune Forlag/Ole P. Rørvik

Foto - Stien under Steinsdalsfossen og Karmsundbrua fra Wikipedia under GNU Free Documentation License.

Avstemningen er avsluttet.

På nettet foregår det nå en avstemmning over vår tids verdens syv underverker. Vi vil gjerne høre hva du mener er Norges syv største underverker. Forslagene presenteres frem til fredag 22. juni. Da legger vi alle forslagene ut til avstemning blant leserne.

Her følger fem av Norges flotteste naturlige underverker.

Torghatten

Torghatten er kanskje et av de mest karakteristiske fjellene i Norge, med hullet som går tvers igjennom fjellet. Fjellet er bare 258 meter over havet og ligger på øya Torget i Brønnøy kommune.

Torghatten har fått navnet sitt etter et sagnet om de Syv Søstre, som forteller hvordan flere kjente fjell i Nordland ble dannet. Trollfjellsagnet sier at Hestmannen skjøt en pil etter Lekamøya, som han var dødelig forelsket i. Men kongekjempen i Sømnafjellet ser dette og hiver hatten sin i veien for pilen og redder dermed Lekamøya. Akkurat idet hatten havner gjennomhullet på øya Torget, stiger sola opp og alt blir til stein.

Hullet er 160 m langt, 35 m høyt og 27 m bredt.

Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXFoto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Prekestolen

Prekestolen er et av de mest kjente turistmålene i Rogaland. Fjellplatå ligger på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune og rager 604 meter over havet. Platået er nesten flatt, hvilket forklarer det gamle navnet Hyvlatånnå, og har en fantastisk utsikt over Lysefjorden og heiene rundt platået.

Prekestolen var ikke et turistmål for turneren Tomas P. Randulff tøffet innover Lysefjorden med dampskipet «Oscar II» rundt 1900. Kapteinen pekte på den særegne fjellformasjonen og sa: «Dette ligner en prekestol.» Sportsmannen Randulff bestemte seg umiddelbart for å nå toppen og det sies at dette var starten på turisttrafikken til Prekestolen.

I løpet av de fire sommermånedene i fjor hadde Prekestolen rundt 95 000 besøkende.

Steinsdalsfossen

Hentet fra Wikipedia under GNU.Hentet fra Wikipedia under GNU.

Steinsdalsfossen, også kalt Øvsthusfossen eller Øfsthusfossen, er en av Norges mest populære turistplasser, blant annet fordi det er mulig å gå tørrskodd langs en sti bak fossen. Steinsdalsfossen ligger i Steinsdalen i Kvam Herad og hører til Fosselva, som har sitt utspring fra Myklavatn.

Med et fall på femti meter er fossen stor og flott, og når man står under fossen får man virkelig følelsen av hvor sterke krefter som er i spill.

Nordvegen

Foto: WikipediaFoto: Wikipedia

Nordvegen, eller Karmsundet som det er kjent som i dag, er antakeligvis det skipsleiet som har gitt navn til Norge. Sundet ligger mellom Karmøy og Haugesund, og var den viktigste seilleden langs kysten som ser ut til å ha utgjort kjernen i Harald Hårfagres rike.

Harald Hårfagre la hovedgården sin på Avaldsnes og gjorde stedet til Norges eldste kongesete. Her kunne fyrstene sitte og kontrollere skipsfarten langs norskekysten. Fortsatt er Karmsundet en av landets mest trafikkerte skipsleder.

Rødøyløva

Rødøyløva er et kjent landemerke langs Helglandskysten, som med sine 443 meter kan være en overkommelig utfordring for mange. Navnet kommer av at fjellet ser ut til å reise seg som en mektig løve på øya Rødøy. Fjellformasjonen inspirerte til Rødøy kommunes kommunevåpen, som skulle være «i sølv en liggende løve», der sølvet representerer havet rundt.

Fra toppen har man nydelig utsikt til alle kanter, blant annet til øya Hestmannsøy med fjellformasjonen Hestmannen, som er kjent fra sagnet om de syv søstre, omtalt under Torghatten.

Synes du disse er verdige kandidater til listen over Norges 7 underverker? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Kongen på haugen

Foto: Rune Stoltz BertinussenFoto: Rune Stoltz Bertinussen

Personvernpolicy