Kongen på haugen

Kongen på haugen
Kongen på haugen

En vakker kirke, en gravlagt konge, en kanal og et monument over hvalfangst er noen av kandidatene til å bli en av Norges syv underverker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Prosjektet "New 7 wonders" skal kåre de syv nye verdens underverk. ABC Nyheter har bedt om lesernes innspill til å kåre Norges underverk. Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

Foto til venstre hentet fra Wikipedia under GNU Free Documentation License.

Avstemningen er avsluttet.

På nettet foregår det nå en avstemmning over vår tids verdens syv underverker. Vi vil gjerne høre hva du mener er Norges syv største underverk, og forslagene presenteres frem til fredag 22. juni hvor vi legger de ut til avstemning blant leserne. Her er fire av forslagene som har kommet inn.

Haraldsshaugen

Haraldshaugen, lokalt kjent som Haraldsstøtta, ble reist til minne om Harald Hårfagres samling av Norge. Den ligger litt nord for Haugesund, der Hårfagre sies å ha blitt gravlagt. Monumentet er 17 meter høyt og stå på en fem meter høy jordhaug som symboliserer samlingsverket og riksenheten. Fire bronsepaneler viser viktige scener fra Harald Hårfagres liv. Rundt den grupperer fylkesmuren seg med 29 steiner, en fra hvert av de 29 gamle norske fylkene. Monumentet er tegnet av arkitekt Christian Christie.

Det er Snorre som i kongesagaene i Heimskringla nevner stedet der Harald Hårfagre er «hauglagt», men det hersker noe tvil om at dette er det faktiske gravstedet.

Monumentet ble reist i 1872 i forbindelse med tusenårsfesten for slaget ved Hafrsfjord, da Norge ble samlet til ett rike.

Røros kirke

NTB arkivfoto: Gorm Kallestad, SCANPIXNTB arkivfoto: Gorm Kallestad, SCANPIX

Røros kirke - eller Bergstaden Ziir - troner majestetisk over trehusbebyggelsen på Røros. Kirken sto ferdig i 1784 og blir regnet som en av de ti mest profilerte kirkene i Norge.

Røros kirke ble bygd i kobberverkets glanstid, med kobberverksdirektør Peder Hiort som sterk pådriver. Det var kobberverket som finansierte byggingen, og med 1600 sitteplasser kunne den romme nesten hele byens befolkning. Det store kirkerommet har lyse og vennlige farger og er opplyst av høye, smårutete vinduer. Grunnplanen er en blanding av langkirke og sentralkirke.

Sommeren 2004 ble tårnbygget restaurert og framstår nå i all sin prakt med nytt bladgull på engel og krone. Nypusset og nymalt med skinnende gull forsvarer kirken absolutt navnet sitt.

Telemarkskanalen

NTB arkivfoto: Bjørn-Owe Holmberg /SCANPIXNTB arkivfoto: Bjørn-Owe Holmberg /SCANPIX

Telemarkskanalen fra Skien til Dalen er 105 kilometer lang og ble ferdigbygd i 1892. Fem hundre mann brukte over fem år på å lage den. Navnet «Telemarkskanalen» er en samlebetegnelse på to av Telemarks tre kanaler med sluseanlegg, og den ble tatt i bruk i turismesammenheng rundt 1990.

Den første trafikken var først og fremst knyttet til brynesteintransporten fra bruddene i Eidsborg i Lårdal. Kanalen er et fantastisk eksempel på gammel ingeniørkunst med 18 slusekammer og 72 meters løftehøyde. Telemarkskanalen kan oppleves fra dekket på den flotte kanalbåen «Victoria», som nå fyller 125 år, og passasjerbåten «Henrik Ibsen».

Da Bandak-Norsjøkanalen, som er en av de to kanalene i Telemarkskanalen, sto ferdig ble den betegnet som et åttende underverk i Europa. Klarer den 115 år senere å komme seg inn på lista over Norges syv underverk?

Hvalfangstmonumentet

Sandefjords historie er uløselig knyttet til hvalfangst og var lenge sentrum for den internasjonale hvalfangsten. I 1954 arbeidet så mange som 2800 mann innen industrien, enten det var på hvalbåt, på flytende kokeri i Sørishavet eller på en av hvalfangststasjonene på øyene i Antarktis.

Hvalfangstmonumentet med fontene symboliserer den økonomiske oppgangen som hvalfangsten skapte, både for industrien selv og for resten av næringslivet i byen og distriktet. Monumentet er laget av billedhuggeren Knut Steen og ligger i en flott rundkjøring ved havna i Sandefjord, med utsikt ut fjorden sør og opp byens paradegate i nord. Monumentet viser hvalfangere med håndharpun i båt, på ryggen av en hval. Rundt står vannspruten til værs. Monumentet er konstruert som et kjempemessig solur, der båt og hval dreier rundt sin egen akse i løpet av en time. Om natten er monumentet belyst av store lyskastere på bunnen av bassenget.

Se boks til øverst til høyre for å lese mer om andre kandidater.

---

Synes du disse er verdige kandidater til listen over Norges 7 underverker? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Les også:

Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Ishavskatedralen og Lærdalstunnelen

NTB arkivfoto: Jan Dahl / SCANPIXNTB arkivfoto: Jan Dahl / SCANPIX


Personvernpolicy