Sterk uenighet om flyktningenes skjebne

Sterk uenighet om flyktningenes skjebne
Sterk uenighet om flyktningenes skjebne
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske politikere er sterkt uenige om det er trygt nok eller ikke å sende hjem de afghanske flyktningene som har slått leir utenfor Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:

De afghanske flyktningene som har slått leir utenfor Stortinget etter å ha vandret fra Trondheim til Oslo, ber norske myndigheter gjøre om på vedtaket om å sende dem ut av landet. De mener det er for farlig i Afghanistan nå til at de kan bli sendt hjem. På bildet trøster gruppens talsmann Zahir Athari en av de andre flyktningene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Kabul/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): Mens flyktningene håper at norske myndigheter vil snu og la dem få lov å bli i Norge, er deler av Stortingets utenrikskomité i disse dager på besøk i den afghanske hovedstaden Kabul. Her har de blant annet hatt møte med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Komiteens nestleder Erna Solberg (H) mener situasjonen i Kabul ikke er så farlig at flyktningene ikke kan sendes tilbake.

- På møtet med UNHCR sa deres representanter til oss at de opplever at norske myndigheter har lyttet til høykommissærens innvendinger og ikke sendt hjem folk som ikke har tilhørighet her i Kabul eller ikke kan klare seg her. Derfor ser ikke jeg noen grunn til at det er annerledes nå enn det har vært tidligere, sier Solberg til NTB på en skurrete mobillinje fra Afghanistan.

Det er Utlendingsnemnda som sammen med FNs flyktningekommisær løpende vurderer sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet. Ifølge Solberg sier UNHCR at norske myndigheter ikke har sendt hjem flyktninger som ikke har et nettverk og som ikke oppfyller UNHCRs krav til at de kan returnere.

- Ja, det er ganske tøft og vanskelig i Afghanistan, ingen tvil om det. Men det er Utlendingsnemnda og UNHCR som skal vurdere sikkerhetssituasjonen, og ikke vi politikere. (©NTB)