Sjokolade med bismak

Sjokolade med bismak
Sjokolade med bismak
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge partene i Elfenbenskystens borgerkrig brukte kakaoinntekter til å finansiere sin krigføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om konflikten i Elfenbenskysten

* Startet da et væpnet opprør fra gruppen Forces Nouvelle (FN) i 2002 skapte borgerkrig og i praksis delte landet i to i et opprørskontrollert nord og et regjeringskontrollert sør.

* Konflikten dreier seg fremfor alt om hvem som har rett til å stille til valg og hvem som er berettiget til å stemme – den er en strid om hvem som kan påberope seg statsborgerskap.

* Mange hundre tusen ble drevet på flukt under borgerkrigen i 2002/2003.

* En fredsavtale ble undertegnet 4. mars i år i nabolandet Burkina Faso, som har meklet i konflikten. Opprørslederen Guillaume Soro er blitt statsminister i president Laurent Gbagbos regjering.

* En FN-plan tar sikte på å gjenforene landet ved å avvæpne opprørsgrupper, gjenopprette statens kontroll i hele landet, registrere velgere og arrangere valg.

* Valg var planlagt i oktober 2005, men det er flere ganger blitt utsatt. Fredsprosessen trues av forsinkelser og intern strid hos begge parter.

(Kilder: BBC, Reuters, AFP, FN, Global Witness) (©NTB)

Abidjan (NTB-Kristian Skårdalsmo): Begge partene i Elfenbenskystens borgerkrig brukte kakaoinntekter til å finansiere sin krigføring, og det samme kan skje igjen, advarer fersk rapport.

- Det er en stor fare for at din sjokolade inneholder kakaobønner fra Elfenbenskysten som kan ha finansiert konflikten der. Det gir en bitter smak i munnen, sier Global Witness-direktør Patrick Alley.

En fredsavtale for Elfenbenskysten ble undertegnet 4. mars i år. Men nylig avslørte organisasjonen Global Witness hvordan både opprørsgruppen Forces Nouvelle (FN) og regjeringen har brukt flere hundre millioner kroner av inntektene fra salg av kakaobønner til å finansiere sin krigføring.

- Kan skje igjen

Elfenbenskysten er verdens største eksportør av kakaobønner, som utgjør en tredel av landets eksport til utlandet.

- Det vil være mulig å utnytte disse inntektene igjen om det finnes vilje til å gjøre det, sier Maria Lopez, som har skrevet rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke kommet på plass et sterkt, åpent system som kan hindre at dette skjer igjen, fastslår hun.

Borgerkrigen i landet pågikk en kort periode i 2002-2003, men en fredsavtale ble ikke undertegnet før i mars i år.

Fare for ny konflikt

Ifølge Global Witness' rapport brukte president Laurent Gbagbo 350 millioner kroner fra kakaoindustrien til å kjempe mot opprørerne under krigen i 2002-2003. Opprørerne skal for sin del siden 2004 ha tatt 180 millioner kroner i året fra kakaoinntektene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Global Witness jobber med å avdekke hvordan naturressurser brukes til å finansiere konflikter og har tidligere vist hvordan diamant- og tømmerindustri finansierte borgerkrigene i Sierra Leone og Liberia på 1990-tallet.

Selv om det for øyeblikket råder optimisme i Elfenbenskysten, er freden fortsatt så skjør at en ny konflikt kan bryte ut dersom ikke partene kommer videre i fredsprosessen. Verken opprørerne eller regjeringen har hittil vært i stand til eller villig til å oppfylle sine forpliktelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solheim møtte ledere

Mandag skulle utviklingsminister Erik Solheim (SV) diskutere situasjonen med den tidligere opprørslederen Guillaume Soro, som nå er statsminister i landet.

Problemene til tross; Burkina Fasos president Blaise Compaore, som har meklet i konflikten i Elfenbenskysten, tror det vil være mulig å få til valg neste år.

- For oss ser det ut til å være mulig å arrangere valg senest i løpet av de første ukene av 2008, slik at prosessen kan fullføres. Jeg tror vi kan si at fristen er første kvartal av 2008, sa Compaore etter et fredsmøte nylig.

Før borgerkrigen i 2002 var Elfenbenskysten i mange tiår kjent for en fredelig sameksistens mellom ulike etniske og religiøse grupper og også en velutviklet økonomi. Men glansbildet ble ødelagt da et væpnet opprør i 2002 splittet landet i to. (©NTB)