Norge utleverer krigsforbryter til Serbia

Oslo tingrett besluttet mandag at en 43 år gammel kroatisk statsborger kan utleveres til Serbia. Han mistenkes å ha stått bak umenneskelige krigsforbrytelser i Kroatia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er serber, men kroatisk statsborger og bodde i Vucovar i Kroatia fram til 21. april 1998 da han og ektefellen kom til Norge. 5. oktober 2006 ble mannen pågrepet i boligen sin på Mysen etter at kroatisk politi hadde etterlyst ham gjennom Interpol.

43-åringen er begjært utlevert både til Serbia og til Kroatia, men begjæringene gjelder ulike straffbare forhold. Ifølge Oslo tingrett er grunnlaget for utleveringsbegjæringen til Kroatia at 43-åringen 16. mai 2000 ble dømt av distriktsdomstolen i Vucovar til fengsel i 12 år for drap på en krigsfange i november/desember 1991.

Serbiske myndigheter krevde på sin side mannen utlevert på bakgrunn av en pågående etterforskning av krigsforbrytelser, herunder drap og ifølge Oslo tingrett «umenneskelig behandling» av opp mot 200 fanger på gården Ovcara i Vucovar i november 1991.

Flere personer er siktet i saken og hovedforhandlinger pågår i en førsteinstansdomstol i Beograd.

Oslo tingrett mener det ikke foreligger forhold av en slik karakter at utlevering til Serbia vil komme i strid med grunnleggende humanitære hensyn. (©NTB)


Personvernpolicy