Tidoblet risiko for blodkreft

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere ansatte og studenter ved institutt for organisk kjemi ved Rosenborg/NTNU i Trondheim har hatt en tidoblet risiko for å utvikle blodkreft. For andre kreftformer var det ingen økt risiko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser den foreløpige vurderingen fra en medisinsk ekspertgruppe som ble nedsatt i desember i fjor.

- Vi fant at tre personer hadde utviklet hematologisk kreft (blodkreft), mens det statistisk skulle vært 0,31 personer. Men jeg understreker at dette er en etterpåanalyse.

- Vi anbefaler nå at Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) ser på hvor lenge gruppen har vært i befatning med laboratoriene, sier divisjonsdirektør Erik Dybing i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

STAMI skal i samarbeid med Kreftregisteret gå dypere inn i analysene og se på ytterligere 1.000 personer som har vært tilknyttet Rosenborglaboratoriene helt tilbake til 1960, da studiene i organisk kjemi startet opp.

De skal også dele gruppen opp i studenter, doktorgradsstudenter og ansatte. Foreløpig bygger analysene på rundt 7.000 personer.

- Det er nyttig å se på hvor lang eksponeringstiden har vært, fordi det er en vesentlig faktor for utvikling av kreft, sier Dybing.

Den medisinske ekspertgruppen fortsetter sitt arbeid og vil legge fram en mer konkluderende vurdering innen utgangen av 2007. (©NTB)