Uventet knapp høyre-seier

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Nicolas Sarkozy og hans allierte kan ikke feire det valgskredet de hadde håpet på. Høyresiden vant det franske valget, men seieren ble mindre enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicolas Sarkozys konservative parti UMP fikk 314 av de 577 i Assemblée Nationale, ifølge offisielle resultater. Dermed har UDP rent flertall i den franske nasjonalforsamlingens annetkammer.

Det er likevel langt færre plasser enn mange hadde ventet på forhånd, og et tap på 45 plasser i forhold til forrige valg.

Sosialistpartiet gjorde det langt bedre enn ventet og tok 185 plasser, en kraftig framgang fra de 149 plassene de har nå.

Andre venstrepartier fikk 41 plasser, med 15 til kommunistene og fire til De grønne, mens partier allierte med Sarkozys UMP fikk 22 plasser. Grupper på ytre høyre fløy fikk ni representanter, men ingen av dem gikk til det innvandringsfiendtlige Nasjonal Front.

Valgdeltakelsen var på bare 60 prosent. Under presidentvalget i mai, som Sarkozy vant, var deltakelsen på hele 85 prosent.

Den franske regjeringens nummer to, Alain Juppé, var blant høyrekandidatene som ble slått ut av sosialistene. Juppé sa søndag kveld at han vil trekke seg etter å ha tapt for en relativt ukjent sosialistkandidat fra sin valgkrets i Bordeaux. (©NTB)